Instanţa confirmă de fapt ceea ce a stabilit Curtea de Conturi în urma controalelor făcute la Primăria Timişoara, susţine Stoia.
Curtea de Conturi a stabilit că în trecut s-au alocat bani publici ilegal pentru susţinerea clubului de fotbal Politehnica, estimând un prejudiciu de aproximativ 7 milioane de euro.
„Finanțarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entitățile fără scop lucrativ, excluzând, deci, societățile comerciale pe acțiuni al căror scop este unul patrimonial și privește obținerea de profit. Astfel sumele alocate din bugetul local al municipiului Timișoara către SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA nu au îndeplinit condițiile de legalitate în ceea ce privește acordarea acestora. În condițiile în care contractul de asociere încheiat cu SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA s-a produs cu încălcarea legislației în materie, nici chiar respectarea prevederilor acestuia nu a fost realizată”, se arăta în raportul realizat în urma auditului făcut de Camera de Conturi a judeţului Timiş, în cursul anului 2012, la primărie. Organele de control au stabilit atunci şi că trebuie luate măsurile legale pentru recuperarea banilor.
În opinia primarului Nicolae Robu, administraţia locală nu a greşit în privinţa acestor alocări de fonduri. „Administraţia Robu nu îşi însuşeşte punctul de vedere al Curţii de Conturi în privinţa finanţării de către administraţia Ciuhandu a clubului de fotbal Poli în varianta Iancu”, afirma Robu la începutul anului trecut.
Stoia spune însă că instanţa a decis altceva, iar banii, alocaţi prin mai multe hotărâri de consiliu local în baza contractului de asociere cu societatea lui Iancu, trebuie recuperaţi.
„Vă aduceţi aminte că, în mandatul trecut, am avut tot felul de discuţii pe tema banilor care se dau la societatea comercială Politehnica Timişoara, al cărei patron era Marian Iancu. În urma unui control al Curţii de Conturi, făcut de data asta aşa în mod profesionist, a fost sesizată instanţa de judecată, care, după deliberări destul de lungi, a ajuns la concluzia că sumele pe care primăria le-a dat unei firme private, operaţiunile acestea, s-au făcut cu încălcarea legii şi banii trebuie să revină la primărie. E vorba de câteva milioane de euro. Cine este vinovat sau cei care sunt vinovaţi trebuie să dea banii înapoi, pentru că nu poţi să iei bani publici şi să îi dai la o societate privată”, a declarat, vineri, Stoia.
Cine va răspunde şi cine trebuie să plătească încă nu se ştie, susţine viceprimarul.
„Problema cu finanţarea către Iancu a fost un lucru evident ilegal. Am susţinut asta de câte ori am avut ocazia. Acum iese ideea că banii trebuie să vină înapoi. Marian Iancu a folosit banii primăriei… Cine răspunde? Eu nu vreau să mă pronunţ. Cei care au încălcat legea trebuie să plătească, printre ăştia sunt şi destui funcţionari publici. Sentinţa este recentă… La Timişoara s-a luat decizia. Eu nu ştiu cum se pot recupera banii. Iancu n-are (…) Aici se pune problema în ce măsură avizul de legalitate te scuteşte de răspundere. Nu prea te scuteşte… După părerea mea răspunzi. PSD n-a votat niciodată…”, a adăugat Stoia.
Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, susţine în continuare că s-a respectat legea şi că nu este încă nimic clar în privinţa banilor.
„A fost acţiune împotriva Curţii de Conturi şi a fost respinsă la prima instanţă, dar nu a apărut încă motivarea. Vedem ce va fi… De unde ştie el (n.r. – Stoia)? S-a judecat la Tribunal, facem recurs la Curtea de Apel. Nu se ştie încă nimic, n-a apărut nicio motivare. Mai e cale lungă, procesul poate să mai dureze un an de acum încolo. Nu poţi să spui că e ilegală, că e legală… Asta putea să spună de acum 3 luni! Banii s-au dat legal. Au fost atâtea controale de-a lungul timpului, toată lumea a spus că e legal. De unde să recuperezi banii? Astea-s vise de-alea lui. Dacă e de recuperat o să se recupereze de la Poli aia care este în insolvenţă (n.r. – societatea lui Marian Iancu)…”, ne-a declarat Cojocari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!