Ciprian Trocan este și președinte al Cluburilor Studențești Liberale, s-a născut în Drobeta Turnu Severin, și face anul acesta 25 de ani. Este pasionat de tenis, sport pe care l-a practicat, dar și de călătorii. Tânărul a crescut într-o familie de liberali și vrea să urmeze o carieră în politică și administrație. Încă nu știe dacă își dorește să fie primar, dar vrea cu certitudine să colaboreze în continuare cu Nicolae Robu, de la care spune că are de învățat. Mai multe, în interviu:
Reporter: Cine este Ciprian Trocan și cum a ajuns în politică?
Ciprian Trocan: Sunt cel mai tânăr consilier al primarului Timișoarei. M-am înscris în PNL la vârsta de 18 ani, tatăl meu a fost liberal, am avut foarte mulți prieteni tineri din rândul liberalilor și am intrat ca orice tânăr între prieteni. Mi-a plăcut, am venit la facultate, la Ingineria Autovehiculelor, Facultatea de Mecanică din Politehnică. Am făcut pauză din politică timp de doi ani, fiindcă m-am axat foarte mult pe facultate. Am revenit apoi în politică, în CSL (n.r. Cluburile Studențești Liberale), iar după un an am devenit președintele organizației respective.
Înainte să ajungi în politică și în primărie, cum vedeai Timișoara? Care credeai că sunt problemele orașului?
Timișoara e a doua mea casă, aici mă simt destul de bine. Clădirile credeam că sunt cea mai mare problemă, sunt o problemă și în momentul de față, căutăm soluții. Am sesizat asta și mă întrebam oare cum s-ar putea rezolva problema să fie altfel aceste clădiri.
Acum vezi altfel orașul?
Înainte mă întrebam de ce nu se face nimic, acum mă întreb cum putem face. De cele mai multe ori găsim soluții, avem momente când căutăm mai mult și nu ne lăsăm până nu găsim.
La început a fost destul de ciudat pentru mine în primărie. Timp de un an am lucrat într-un cabinet parlamentar, am fost șeful de cabinet al domnului Ben-Oni Ardelean. Căutam subiecte la nivel parlamentar, nu aveam treabă cu administrația.
Ce te-a șocat foarte tare când ai venit în primărie?
M-am lovit direct de probleme reale ale omului de rând, la nivel de parlament discutam mai mult de probleme generale, pe când aici, într-o comunitate, discutăm de probleme personale ale oamenilor. Omul vrea să i se facă strada sau are problemă cu un pom… e mult mai real. Asta m-a impresionat cel mai mult în momentul respectiv.
Ce ai făcut la început? Ai intrat direct să lucrezi cu oamenii?
La început am lucrat pe partea de tineret, am luat legătura cu organizațiile de tineret, fiindcă primarul mi-a spus că își dorește să restabilească o legătură mult mai strânsă în contextul anului 2021. Am luat legătura cu toate organizațiile membre FITT (n.r. Fundația Județeană pentru Tineret Timiș) în primă fază și după aceea am încercat să găsesc și restul organizațiilor de tineret. Ne-am extins apoi pe cultură. Am participat la toate ședințele Consiliului consultativ de tineret.
Și acum?
Acum mă ocup de mult mai multe chestii. Domnul primar m-a delegat să urmăresc problema de la Filarmonica Banatul, pe care am gestionat-o. Din punctul meu de vedere a ieșit foarte bine într-un final. A fost o perioadă de 40 de zile de negocieri din care am învățat foarte multe, am fost în fiecare zi la discuții.
A fost această perioadă cea mai grea din experiența la primărie?
Da, pot să spun că a fost cea mai grea chestie pe care am făcut-o în primărie. În același timp a fost și cea mai benefică perioadă pe plan personal, am învățat foarte multe de acolo, am reușit să ieșim foarte bine cu toții, atât direcțiunea, cât și membrii sindicatului și într-un final Timișoara. Primarul și-a asumat ca de anul viitor componența orchestrei să fie mărită, s-a ieșit din grevă, a fost foarte ok.
Cu ce altceva te-ai mai ocupat din postura de consilier?
A fost și problema bicicliștilor, m-am întâlnit și cu membrii Verde pentru Biciclete, am stabilit cum să lucrăm. Ei îmi transmit problemele săptămânal, eu încerc să le rezolv. Cred că anul 2019 va fi un an mult mai bun pentru bicicliști. Am avut o singură întâlnire cu ei, am fost și pe șantiere când mi s-au semnat probleme, am încercat să atenționez muncitorii și eu cred că s-au rezolvat multe din ele.
Mă ocup și de Direcția de Medicină Școlară din cadrul primăriei. Acolo au fost foarte multe probleme și în cabinete, se spunea că medicii nu ar avea medicamentele necesare. S-a rezolvat și această problemă, am încercat ca fiecare componentă din cadrul medicinei școlare – dentiști, studenți, medicina școlară propriu-zisă – să aibă câte un reprezentant. Am făcut niște alegeri în cadrul medicilor și de acolo s-au desemnat trei reprezentanți ai lor care mențin o legătură constantă cu mine și în același timp cu primarul.
Care sunt cele trei mari realizări ale consilierului personal Ciprian Trocan?
Faptul că am reușit să rezolv problema Filarmonicii Banatul, Direcția de Medicină Școlară și… nu știu dacă pot să spun dacă am un merit foarte mare în restabilirea relațiilor cu organizațiile de tineret. Lucrez în continuare, îmi doresc ca până în 2020 aceste organizații să colaboreze foarte bine pentru 2021.
Ce-ți reproșezi?
Acest lucru! De 10 luni, de când am venit aici, am încercat să mă axez pe organizațiile acestea și nu am reușit să o fac cât mi-am dorit. Este unul dintre obiectivele mele personale, ca în 2020 să reușesc acest lucru, ce mi-am propus când am venit în primărie.
Cum colaborezi cu primarul Nicolae Robu? Ascultă de consilierii personali?
Primarul ascultă de noi, de multe ori ne consultă pe anumite probleme, pe partea de tineret cel puțin tot timpul discut cu dânsul. La Filarmonică, când plecam la negocieri, discutam cu dânsul, când mă întorceam de la negocieri la fel, îi comunicam ce s-a întâmplat, ne consultam. Dânsul ascultă, are o relație foarte strânsă cu noi, cei patru consilieri.
Din punctul meu de vedere, e bine să fie un suflu tânăr în administrație. Venim cu idei noi, cu abordări noi. Oamenii au percepția aceasta cum că cei din administrație nu muncesc, nu fac nimic, e cu totul altceva. Noi venim în primărie dimineața la 8 și de foarte multe ori plecăm la 7-9 seara, uneori ne prinde și ora 22. Primarul are zile când stă peste noapte aici, deci se muncește foarte mult.
De ce ai ales calea aceasta?
Eu consider că acum este momentul necesar să progresez și să învăț foarte mult. Acum nu am responsabilități foarte mari personale, nu am o familie, nu am un copil, cred că e momentul să trag foarte mult și să mă dezvolt pe toate planurile, mai ales profesional.
Ce ai învățat foarte mult în primărie?
Am învățat să comunic foarte mult cu oamenii.
Aspirații de viitor? În politică, în administrație? Poate un fotoliu de primar?
Ca orice tânăr politician, îmi doresc să cresc. Dar îmi doresc să fie una sănătoasă și să vin cu o experiență în fața oamenilor. Administrația publică îmi place foarte mult. Pe viitor nu știu dacă voi dori să fiu primar, însă îmi doresc să continui în administrație. În același timp, îmi doresc colaborarea cu primarul Nicolae Robu. Nu știu ce-mi rezervă viitorul, nu am un scop precis, deocamdată îmi doresc să continui în administrație.
Citiți principiile noastre de moderare aici!