Pentru că tot suntem la final de an, mai aveți foarte puțin din mandatul de primar și încă nu ați reușit să faceți tot ce le-ați promis timișorenilor în platforma de candidatură. Ați reușit să faceți și ce nu v-ați propus…
Nicolae Robu: Atunci când am candidat am venit cu o listă foarte concisă de obiective și nicidecum cu o listă exhaustivă. Multe lucruri nu aveam cum să le trec atunci concret, pentru că nu aveam de unde să le cunosc. Abia când am ajuns în funcție am putut să văd necesitățile orașului, care ar trebui să fie prioritățile în rezolvarea lor.
Ați avut pe listă și promisiuni pe care nu le-ați îndeplinit. Cum rămâne cu acestea?
Este adevărat, însă nu cred că îmi poate cineva imputa că nu le-am făcut, pentru că m-am izbit de dificultăți pe care nu le puteam anticipa. Spre exemplu, am spus că voi desființa toate fâșiile de pretinse spații verzi, care, de fapt, erau denaturate în spații de noroi, de pământ uscat sau de noroi, dintre trotuar și carosabil. Nu am putut să fac asta, pentru că acele fâșii figurează ca spații verzi și pe reparații nu le puteam desființa, trebuia să mă duc cu proiect de investiții, care să aibă aviz de la Mediu și, drept urmare, era imposibil să le desființez așa cum credeam eu că se va putea face.
În platforma de candidatură ați mai avut și eradicarea cerșetoriei, o promisiune cu care ați cam exagerat, nu aveați cum să faceți asta… Ați mai promis și că scăpați orașul de câini. Tot birocrația este de vină?
Da, este adevărat… tot birocrația, legislația este de vină. Așa este. Nu mi-am închipuit că nu se va putea schimba legislația, pentru că știam că atât cerșetoria, cât și problema câinilor frământă întreaga suflare românească, știam că ambele sunt probleme acute în toate orașele țării și eram convins că se vor produce modificări de legislație care să ne permită să rezolvăm aceste probleme. Da, poate că în entuziasmul meu, care uneori este excesiv, am fost prea optimist. Nu puteam eradica, îmbunătățiri eu cred că am obținut, deși lupta este extrem de grea. În privința cerșetoriei, Poliția Locală a muncit incomparabil în acești ani pe acest subiect față de cât muncea înainte. Intervențiile asupra cerșetorilor au fost incomparabil mai numeroase și mai ferme, numai că legislația limitează aceste intervenții, limitează măsurile, de aceea eradicarea, cu legislația actuală, este o imposibilitate. O spun cu toată răspunderea, cu experiența pe care o am.
În privința câinilor, din nou legislația este de vină. A fost imposibil să se rezolve problema câinilor cu legislația așa cum s-a prezentat ea. Abia acum s-a dat undă verde punerii în practică a legii ultime privind gestiunea populației canine și cred că în ultimele luni sunt îmbunătățiri ale situației de pe teren… Acum este voie să fie eutanasieri, cred că s-a început. Eu am văzut îmbunătățiri pe teren, au fost foarte sesizări făcute de mine, personal… Problema nu este rezolvată nici acum, însă este evident că în ultima vreme sunt sensibil mai puțini câini pe stradă. Eu, cel puțin, nu am mai văzut haite, dar am mai văzut câini, individual.
Dacă este să tragem linie anului 2015, care sunt cele mai importante proiecte pe care ați reușit să le duceți la bun sfârșit anul acesta? În viziunea dumneavoastră, cel puțin.
Cel mai importante proiect pe care l-am finalizat este, evident, proiectul Michelangelo. Este primul pe listă. Apoi, sunt foarte importante toate intervențiile făcute în amenajarea spațiilor din cartiere. Le pun în fruntea realizărilor, pentru că sunt o mulțime de cvartale de blocuri între care spațiile sunt acum de nerecunoscut față de ce era. În zona Soarelui sunt cele mai multe, în zona Dorobanți există intervenții punctuale, într-adevăr mai izolate. Avem și în Calea Buziașului, în Calea Lipovei, în zona Dacia, în Calea Șagului, dar acestea sunt mai izolate.
O altă realizare foarte importantă este reabilitarea drumurilor, a carosabilelor și a trotuarelor. S-a ajuns, ca în Timișoara, trotuarele să fie pe aproape toate străzile execrabile. La ora actuală, pe sute de străzi trotuarele sunt excelente, carosabilul în oraș este foarte bun. Taximetriștii sunt cel mai în măsură să o spună, dar mai avem străzi pe care se impun intervenții în forță și în perioada următoare. Noi nu reușim să facem mai mult de 60-70 de kilometri de carosabil pe an, cu covor asfaltic. Atât este capacitatea firmelor, nu au forță de muncă. Licitațiile sunt efectuate și oricâtă presiune am pus pe ele, am constatat că nu pot face mai mult de 60-70 de km pe an de covor asfaltic, ceea ce este foarte mult, să recunoaștem. Nu e suficient, eu aș fi vrut să facem cel puțin 100 de km de carosabil pe an.
Sunt foarte importante modernizările, înnoirile canalizărilor și alimentărilor cu apă, lucrare a Aquatim, care a însemnat un foarte mare deranj pentru oraș. S-a lucrat pe 84 de străzi. Mai sunt proiecte extrem de importante care vor rămâne cu o amprentă puternică asupra orașului: reabilitarea centrului istoric, a malurilor Begăi…
O altă mare realizare, în termeni generici vorbind, este faptul că am reușit implementarea cu succes în termenul limită, care este 31 decembrie 2015, a tuturor celor 35 de proiecte pe fonduri europene pe care le-am asumat spre implementare. Probabil va trebui să punem o sumă mică de la bugetul local, de 2%, dacă nu vor fi gata toate lucrările la timp, dar este foarte puțin, 98% fiind sume în acord cu angajamentele inițiale. Or, când ești la sută la sută rată de succes, în sensul că niciun proiect nu a fost ratat, eu cred că poți fi arhimulțumit.
Unde credeți că ați greșit anul acesta? Numiți ceva ce v-ați propus și nu ați reușit să duceți la capăt! Să le spunem nerealizări.
… cea mai mare problemă care este încă nerezolvată este reprezentată de finanțarea sportului și a Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Curtea de Conturi impută primăriei asta.
Ceva ce ține de primărie…
Nu am putut capacita operatorii de diverse servicii prin cablu să-și ducă toate cablurile din oraș în subteran. Atunci când au făcut-o, nu am putut să îi determinăm să lucreze mai îngrijit și în final să lase locul refăcut. Asta este o nerealizare. Noi am mai intervenit după ei, dar insuficient, după părerea mea. Aparatul primăriei ar fi putut să funcționeze mai bine pe această relație.
Nu am putut stârpi fenomenul acesta al depunerii de diverse gunoaie ori pe rampe clandestine ori pur și simplu la colțul unor blocuri în locuri incredibile. Am ajuns în situația în care anormalul ia locul normalului în mintea unor oameni.
O altă nerealizare este că nu am reușit să îi identificăm și să îi pedepsim corespunzător decât pe o mică parte dintre cei ce fac vandalizări în oraș. Este o realitate: Poliția Locală este depășită, deși nu pot să imput conducerii Poliției lipsa de competență și lipsa de implicare. Pur și simplu nu reușește să facă față cu oamenii pe care îi are, cu dotarea tehnică pe care o are, mai ales în ceea ce privește mașinile… și cu legislația.
O nerealizare este și că încă nu am reușit să facem acele terenuri promise în cartiere, din cauza unor dificultăți tot de natură birocratică, dar suntem pregătiți cu opt terenuri de sport multifuncționale. Începem imediat în primăvară să le realizăm, locațiile sunt deja stabilite și mai avem încă opt sau nouă locații pe care le vom definitiva în primăvară.
Skateparkul este o nerealizare, dar nu e vina noastră… am făcut licitație, am făcut tot ce ține de noi. Mai sunt bazinele de înot. Din cele patru pe care le-am promis, pentru trei avem locații stabilite și avansăm pe procedură. Eu am spus că facem și un stadion… și îl facem, dar nu am reușit acum.
Aceasta este prima parte a interviului acordat de Nicolae Robu. Despre anul 2016 vorbim într-un alt material, care va apărea pe Tion.ro vineri, în 1 ianuarie 2016.
Citiți principiile noastre de moderare aici!