Primarul Nicolae Robu susține că polițiștii locali au o abordare mai „îngustă” și că nu îi trag la răspundere pe cei care se plimbă cu rolele ori cu skate-urile cu viteză pentru că nu există aceste cuvinte în lege. A găsit soluția: pune Comisia de Circulație să dea o hotărâre.
„Nu au voie nici cei cu role, skate și trotinete. Poliția are o abordare care dovedește îngustime de înțelegere a lucrurilor, spunând că nu au găsit aceste instrumente de mobilitate enumerate în lege. Păi legea discută principii, are un spirit al ei, nu trebuie să enumere exhaustiv tot ce este folosit pentru mobilitate. Nici cei cu trotinete nu au voie să circule în zonă, categoric. Nu trebuie să ne oprim la ceea ce găsim în enumerări, noi putem să interzicem fără nicio problemă și folosirea skate-urilor și folosirea trotinetelor în aceste zone pietonale, pentru că sunt realmente un pericol”, a explicat primarul Timișoarei pentru tion.ro.
Robu spune că planul este să se dea o hotărâre care să interzică și circulația trotinetelor, a rolelor și a skate-urilor în centrul orașului. Exact așa cum s-a făcut și pentru biciclete, pentru că, în viziunea edilului șef, zonele de promenadă trebuie să fie zone de promenadă.
„Planul este să generăm o hotărâre care să îi interzică, inclusiv skate-ul. Zonele pentru acestea le amenajăm special, iar zonele de promenadă trebuie să fie zone de promenadă. Ce vrem? Vrem să moară un copil? Că dacă îl lovește unul care merge cu viteză cu skate-ul, pe un copilaș, îl omoară pur și simplu. Nu că îi rupe o mână sau un picior, îl omoară la cum merg unii. Nu ne putem juca cu lucrurile astea. Eu o să folosesc în continuare trotineta, dar pe traseele care vor fi autorizate”, a mai spus Robu pentru tion.ro.
Nu se știe exact dacă amenzile pentru cei ce vor fi prinși pe trotinete, role sau skate-uri pe pietonalele din centrul istoric al Timișoarei vor fi la fel cu cele care se dau bicicliștilor, între 630 și 810 lei. Cert este că hotărârea va fi luată pentru cei care prezintă pericol.
„Comisia de Circulație hotărăște conform legii, ea este abilitată prin lege să stabilească circulația. Nu știu să spun cum vor fi amenzile. Hotărârea va fi pentru cine prezintă pericol. Noi nu venim cu aceste interdicții de dragul de a interzice, eu sunt un om al libertății și al libertăților, dar sunt un om rațional, un om care are responsabilități în acest oraș și mă achit de ele. Eu nu aștept nenorocirile să iau o măsură. Nu am niciun dubiu, s-ar ajunge la nenorociri dacă nu ar exista aceste interdicții”, a conchis Robu pentru tion.ro.
Atunci când au fost interzis pedalatul în centrul istoric al Timișoarei, tion.ro a făcut publică o hartă cu străzile pe care este permis totuși să se meargă cu bicicleta, chiar dacă sunt pietonale. Sunt zece străzi interzise mașinilor și permise bicicliștilor.
Potrivit informațiilor obținute de tion.ro de la Primăria Timișoara, „este permisă circulația mixtă pietoni-bicicliști, în centrul istoric, pe străzile E. Ungureanu, A. Pacha, Radu Negru, E. Carusso, Victor Vlad Delamarina, Gheorghe Lazăr – de la intersecția cu str. E. Ungureanu spre Piața Unirii, Lucian Blaga, J. Bolyai, Dimitrie Cantemir și Palanca”.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!