La Timişoara, pe data de 29 mai, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului va fi sărbătoare: 70 de ani de activitate universitară neîntreruptă a învăţământului agricol. La început ca şi facultate în cadrul Politehnicii, ulterior în cadrul unei universităţi special dedicate acestui domeniu, USAMVB a devenit una dintre cele mai apreciate şcoli agricole şi veterinare din România.
Evenimentul va fi sărbătorit pe data de 29 mai, în Aula Magna a universităţii. Pe lista personalităţilor prezente la eveniment se află ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, dar şi Principesa Margareta a României, ea va primi din partea gazdelor titlul de Doctor Honoris Causa, pentru implicarea în democratizarea României şi pentru susţinerea valorilor tradiţionale româneşti, în cadrul cărora satul este elementul principal.
„Noi servim satul românesc. Misiunea noastră este să ducem ştiinţa agricolă la nivelul satului, ce facem noi trebuie să se găsească şi să se vadă în satul românesc. Toţi vrem o mâncare mai bună , mai ieftină, iar noi asta trebuie să realizăm”, a declarat Paul Pârşan, rectorul USAMVB.
Tot în această zi, la Timişoara va avea loc Consiliul Naţional al Rectorilor din România, la întâlnire fiind invitaţi toţi conducătorii universităţilor de stat şi private. La orele serii, pe scena Operei va fi organizat un concert susţinut de Filarmonica Banatul.
Tot în cadrul acţiunilor dedicate sărbătorii, pe 22 mai va avea loc un campionat de fotbal la care vor participa echipe reprezentând cele patru universităţi de stat. De asemenea, pe 27 mai are loc un târg de joburi, special destinat studenţilor din domeniul agricol, alimentar şi veterinar.
O nouă ediţie a Banatagralim
Una dintre cele mai apreciate acţiuni promoţionale timişorene, târgul Banatagralim, îşi va deschide porţile tot pe 29 mai, de la ora 13. Expoziţia dedicată activităţii agroalimentare, zootehniei şi culturii plantelor va fi deschisă până pe 31 mai. Alături de universitate, coorganizatori sunt Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timişoara, respectiv mai multe asociaţii profesionale de specialitate. La această ediţie se doreşte o prezenţă cât mai mare a produselor tradiţionale. Din păcate, din cauza unor boli care au afectat zootehnia anul trecut, la Banatagralim 2015 vor fi expuse doar animale din Timiş. Totuşi, expozanţii din standuri, pe diferite domenii, provin din România, Cehia, Sovacia, Ungaria, Austria.
Un alt punct inedit al Banatagralim va fi o expoziţie de costume populare, vor fi prezentate 80 de asemenea piese de port popular, am mai aflat de la Paul Pârşan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!