Poate cel mai impresionant lucru în fotografiile lui Koudelka sunt fețele oamenilor: cehi de toate vârstele, cu priviri aprinse, hotărâți să se opună invaziei; soldați ruși, pe ale căror fețe tinere, încruntate, își face loc nedumerirea. Un dialog puternic, în care se scrie istoria. Ceasul de pe încheietura mâinii lui Josef Koudelka imortalizează, arătând ora 12, acel moment fierbinte al istoriei.
Realizată de către Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din București, expoziția „Invazie 68 Praga” este deschisă în perioada 6 martie – 6 aprilie 2014 la Halele Timco și va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10 – 19. La vernisajul ce se va desfășura în această seară de joi, 6 martie, la ora 18, vor fi prezenți Andrea Kolzher, reprezentanta Agenției Magnum Photos din Paris și curatoare a expoziției, Stanislas Pierret, consilier de Cooperare și acțiune culturală la Ambasada Franței, René Kubasek, directorul Centrului Ceh din București, și Daniel Malbert, directorul Institutului francez din Timișoara. Cu acest prilej va fi lansată și versiunea în limba română a albumului „Invazie 68 Praga”, apărută la Editura Art. Accesul publicului la această fascinantă expoziție este liber.
„Josef Koudelka adoră România, țară pe care, din anii 60 până astăzi, a vizitat-o și fotografiat-o de multe ori. Chiar dacă nu va fi prezent astăzi la vernisajul expoziției sale, nu vă mirați dacă îl veți vedea într-o zi pe stradă, în Timișoara. De altfel, el continuă să fotografieze România, deși de 10 ani nu își mai tipărește nicio poză”, a spus, joi, Stanislas Pierret.
„Sper ca acest extraordinar eveniment artistic și de conștiință să adauge o filă importantă la candidatura Timișoarei pentru titlul de Capitală Culturală a Europei”, a mai adăugat consilierul cultural al Ambasadei Franceze.
Josef Koudelka este, incontestabil, unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume, iar fotografiile realizate de el în acele 7 dramatice zile ale lui august 1968, la Praga, au devenit simboluri ale luptei pentru libertate și sunt considerate capodopere clasice ale foto-jurnalismului postbelic. Imaginile au fost publicate în străinătate sub pseudonimul PP (Praga Photographer), Koudelka recunoscându-se public ca autor abia după ce regimul comunist nu îi mai putea amenința familia. Koudelka este membru al prestigioasei agenții Magnum, care realizează expozițiile sale, din 1974.
„Această expoziție este despre invazia la care România – singura țară dintre țările semnatare ale Pactului de la Varșovia În – a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă și o amintire personală – am fost aici de multe ori și iubesc această țară,” a declarat artistul.
Expoziția sa a sosit în țara noastră în toamna anului trecut pentru a marca 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei. După București și Timișoara, expoziția va fi itinerată la Iași, Cluj-Napoca și Sibiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!