Miercuri, la Tribunalul Timiș a avut loc un nou termen în procesul în care Ioțcu este acuzat de DNA de trafic de influență după ce ar fi aranjat o licitație de achiziție de aparatură medicală pentru Spitalul Județean Arad. Procurorii anticorupție susțin că președintele suspendat al CJ Arad ar fi pretins 40.000 de euro de la firma Medicare pentru aranjarea acestei licitații. În timpul procesului, avocații lui Ioțcu au cerut scoaterea acestuia de sub control judiciar, întrucât clientul lor nu a încercat până acum să influențeze martorii acuzării, iar dacă acest lucru nu este posibil, ei au cerut instanței să îl lase măcar pe Ioțcu să se întoarcă în funcția de președinte al CJ Arad, întrucât este dreptul lui constituțional dat de alegătorii județului Arad.
La rândul său, Ioțcu a promis în fața instanței că nu are de gând să candideze la un nou mandat de președinte al CJ Arad, PNL desemnând oricum un alt candidat, pe Iustin Cionca, care ar fi prieten al procurorului DNA care instrumentează dosarul său.
„Țin să menționez că, conform statutului partidului (PNL – n.r.), fiind sub control judiciar nu îmi potr depune candidatura. Partidul l-a și desemnat candidat pe Cionca – prietenul domnului procuror DNA”, a afirmat Ioțcu în fața instanței, care a rămas în pronunțare față de cererea sa.
La ieșirea din sala de judecată, Ioțcu a afirmat în fața reporterilor că această prietenie dintre Cionca și procurorul DNA este „de notorietate” în Arad, el refuzând să răspundă oricăror alte întrebări. Instanța a rămas în pronunțare în cazul cererii formulate de Ioțcu.
Șapte martori în fața instanței
La termenul de miercuri, instanța a audiat șapte martori, funcționari ai CJ Arad, reprezentanți ai Medicare, firma furnizoare de aparatură medicală care a câștigat licitația pe care Ioțcu ar fi dat-o cu dedicație și inclusiv șoferul președintelui suspendat al CJ Arad. Toți martorii au fost chemați de apărătorii lui Ioțcu și ai celorlalți inculpați în dosar.
Astfel, șeful Serviciului de management al Spitalelor din cadrul CJ Arad, Claudia Hotăran, a declarat în fața instanței că nu are cunoștință despre faptul că lui Ioțcu i s-ar fi oferit bani sau că acesta ar fi pretins bani pentru acordarea acestui contract. Ea a povestit că s-a întâlnit, în 2011, în biroul lui Ioțcu cu acesta, Adrian Nedelciu, șeful Direcției Tehnice Investiții a CJ Arad și doi furnizori de echipamente medicale „Fani și Alin” (Fănica Niculescu, reprezentant Medicare și Alin Pătrașcu, administratorul Medicare), discuțiile axându-se pe necesitatea dotării Spitalului Județean de Urgență Arad cu echipamente medicale, deoarece cele existente erau insuficiente și uzate moral. În urma întâlnirii s-a stabilit o listă de priotrități de aparatură necesară, Ioțcu spunându-i ca în referatul pe care îl va întocmi necesarul de aparatură să nu depășească suma de un milion de euro. Hotăran a mai precizat că, deoarece CJ Arad nu dispunea de fonduri suficiente pentru această achiziție, Ioțcu i-a spus că se va opta pentru achiziționarea acestora în leasing sau printr-un împrumut.
De asemenea, Hotăran a mai menționat că după preluarea managementului spitalelor din județ de către CJ Arad, instituția a fost „asaltată” de furnizori de echipamente medicale, printre care și cei de la Medicare, firma de la care Ioțcu ar fi pretins suma de bani pentru acordarea contractului.
Șefa Serviciului de management al spitalelor a mai spus că în timpul licitației pentru dotarea Spitalului Județean Arad cu echipamente mai mulți ofertanți au cerut clarificări, însă ulterior nu au fost depuse contestații.
De asemenea, ea a mai spus că Ioțcu era „foarte implicat” în toate proiectele legate de spitale, dar în special de cele ale Spitalului Județean Arad.
Despre întâlnirea din biroul lui Ioțcu a vorbit în fața instanței și martorul Fănica Niculescu, reprezentant Medicare, care a spus că în birou se mai afla și Alin Pătrașcu, precum și Nedelciu. În cadrul acelei întâlniri, cei de la Medicare ar fi prezentat doar portofoliul firmei lor. Ulterior acelei întâlniri, ea s-a mai văzut cu Nedelciu, Pătrașcu și șefa Serviciului Achiziții Publice din cadrul CJ Arad, Nadia Lucaci, un martor cheie al procurorilor DNA în acest dosar, la un restaurant din apropierea instituției unde a prezentat o fișă de date a unei proceduri similare de achiziții de echipamente medicale în leasing. Ea a susținut că a făcut acest lucru deoarece pentru a ajuta CJ Arad în procedura de întocmire a caietului de sarcini pentru licitație, întrucât aceste proceduri nu sunt uzuale, însă nu a influențat în niciun fel modul în care caietul respectiv a fost întocmit în final.
Un alt martor audiat de instanță a fost șeful comisiei de licitație, care a susținut că nu cunoaște ca în acest caz să se fi pretins sau să se fi dat bani și că nimeni nu ar fi intervenit pentru desemnarea câștigătorului. El a mai spus că procedura de desemnare a câștigătorului a fost „prelungită” deoarece volumul de muncă al comisiei în acest caz a fost unul mare.
Audiat a fost și șoferul lui Ioțcu din perioada realizării flagrantului DNA, Pavel Sorin, care a susținut că în 24 iulie, ziua flagrantului, ar fi trebuit să îl ducă la 9.30 pe Ioțcu la Lipova, la o ședință, însă la 9.15 acesta l-a sunat și i-a spus să nu mai vină, deoarece va merge la Lipova cu mașina lui Cristian Drăgan, unul din denunțătorii lui Ioțcu în acest caz.
Instanța a fixat următorul termen de judecată pe 16 martie, când urmează să fie audiați și alți martori în acest caz și a rămas în pronunțare în cazul ridicării controlului judiciar pentru Ioțcu.
Alte articole pe aceeași temă:
Presedintele CJ Arad, adus la DNA Timisoara
Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad, prins de DNA luând mită
Citiți principiile noastre de moderare aici!