Festivalul Internaţional de Graffiti este organizat de Facultatea de Arte și Design în colaborare cu Primăria Timişoara, Consiliul Județean Timiș, Fundaţia Timişoara ’89, Centrul Cultural German, Filarmonica Banatului, Fundația EnduRoMania, Ordinul Arhitecților – Filiala Timiș, Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Timișoara şi alţi parteneri privaţi.
Proiectul destinat acestui fenomen artistic urban se desfăşoară sub sub emblema „Timişoara Open Art City” şi se axează pe investigarea şi interpretarea mai largă a vizualităţii în context actual şi de perspectivă. Organizatorii consideră că „această modalitate de reprezentare a spaţiului prin folosirea culorilor, prin abstractism și figuratism, constituie în ultima instanță o formă mascată a unei atitudini”. Rezultatul acestui festival care va consta în pereții grafitați și material tipărit va fi totodată o mărturie pentru calitatea și actualitatea demersului conceptual. Totodată, evenimentul va avea şi un caracter educativ prin discuțiile care vor contura cercetarea teoretică și artistică a acestui fenomen de actualitate.
Dintre obiectivele pe care şi le propune Festivalul Internaţional de Graffiti am reţinut câteva: explicarea modului în care graffiti poate fi considerat o formă de artă, crearea unei interferenţe mai profunde între artist, spaţiu şi public, conştientizarea cetăţenilor şi autorităţilor în legătură cu „Street Art” – Graffiti în contextul dezvoltării urbane şi crearea unui „Cod de Etică a Grafferului”, prin care tinerii artiști să fie îndemnaţi la respectarea normelor de conduită citadină corectă.
Tinerii grafferi din România, Germania, Elveţia, Franţa şi Serbia vor realiza creaţii în mai multe locaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale sau firme – fostul bazin Uszoda din Parcul Central, zidul firmei Electromotor, podul peste Bega din dreptul Bulevardului Iuliu Maniu şi cel dinspre Bulevardul Mihai Viteazu, faţada nordică a clădirii Ciclop, zidul Grădinii de Vară a Filarmonicii Banatul (Sala Capitol), zidul fostului Comisiariat Militar, curtea interioară a Bastionului Theresia (panouri de rigips).
În paralel cu activitatea grafferilor, în cadrul Facultăţii de Arte şi Design Timişoara vor avea loc conferinţe şi discuţii libere despre graffiti, la care organizatorii invită specialiști în arte decorative, design și street art, precum și domenii conexe de relevanță (arhitectură, urbanism, media/ jurnalism, comunicare, semiotică, filosofie, antropologie etc.). Temele propuse sunt: „Limbaj, atitudine şi percepţie” şi „Artă sau vandalism”.
Foto de pe străzile din Miami – Sergiu Morariu
Citiți principiile noastre de moderare aici!