La slujbă sunt prezenţi mitropoliţi din toate părţile ţării, preoţi şi credincioşi. Prefericitul Daniel, patriarhul României, locţiitorul Mitropolitului Banatului, urmează să sosească la Catedrala Mitropolitană în jurul orei 11, atunci când se va oficia.parastasul pentru pomenirea Mitropolitului Banatului.
Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu a murit în seara zilei de duminică, 28 septembrie, la vârsta de 90 de ani. Joi se împlinesc 40 de zile de la trecerea sa la cele veşnice.
În partea a doua a zilei are loc şedinţa Sinodului Mitropolitan, prezidat de către Părintele Patriarh, în cadrul căruia se prezintă lista ierarhilor eligibili pentru alegerea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.
Vineri, 7 noiembrie 2014, la ora 9:30, la biserica monument istoric din incinta Centrului Eparhial se va oficia slujba de Te Deum, iar la ora 10:00, în sala festivă, are loc şedinţa consultativă a Adunării Eparhiale, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la care vor participa şi membri delegaţi ai Adunării Naţionale Bisericeşti din partea Arhiepiscopiei Aradului şi Episcopiei Caransebeşului, precum şi decanul Facultăţii de Teologie ,,Ilarion Felea” din Arad şi directorul Seminarului Teologic ,,Ioan Popasu” din Caransebeş.
Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923 la Caransebeş, iar din 1962 a fost arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului. Provenind dintr-o familie preoţească (unchiul său Cornel Corneanu a fost secretarul episcopului Miron Cristea, iar tatăl preot la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeş), Nicolae Corneanu a urmat cursurile şcolii elementare şi pe cele liceale la Caransebeş (1934-1942), apoi s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucureşti, unde a studiat în perioada 1942-1946. După absolvirea facultăţii s-a înscris la doctorat, iar la 30 iunie 1949 și-a susținut teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”, sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman.
În anul 1960 a fost hirotonit preot de către Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, acelaşi an, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. A fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc la 22 ianuarie, în acelaşi an, în catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române îl alege în scaunul de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!