La Mokrin, o localitate în care semnalul de telefonie de la companiile româneşti e mai puternic decât cel al „gazdelor”, sârbii s-au întrecut într-un Campionat Mondial, aflat la ediţia cu numărul 24. Unul în care nu se aleargă, nu se şutează la poartă, dar se ciocnesc ouă special colorate pentru Paşti. Este o tradiţie de zeci de ani, păstrată cu stricteţe. Sute de oameni adună ouă şi le testează special pentru a fi cei mai buni… la ciocnit.
În jur de 100 de juniori şi 150 de seniori s-au întrecut în cadrul ediţiei cu numărul 24 a Campionatului Mondial de Ciocnit Ouă de Paşti. „Am demonstrat, din nou, că ouăle din Mokrin sunt cele mai bune!”, ne-a declarat Zivica Blazic, câştigătorul concursului de duminică, un localnic din Mokrin.
Mii de oameni se înghesuie în centrul localităţii aflate lângă Kikinda, vin să se simtă bine şi să vadă care sunt cele mai bune ouă vopsite. Interesant este că nu doar concursul e legat de aceste ouă, oamenii se întâlnesc pe stradă sau la o bere, spun deja tradiţionalul „Hristos a înviat” şi ciocnesc ouă. De la cei mai mici, la bunici cu mustaţă şi barbă albă! „Aşa e tradiţia, noi o respectăm”, spunea un localnic.
Cei mai buni dintre cei buni au curajul şi se întrec pe scena amenajată în centru. E o competiţie extrem de serioasă! Sunt grupe cu calificări, semifinale şi finale. Iar „lupta” ouălor este arbitrată de un specialist extrem de implicat.
Toată distracţia durează câteva ore, începe de dimineaţă şi până la prânz se ştie de unde provine cel mai tare ou.
Mii de ouă testate
„Noi începem să selectăm ouăle încă de la Crăciun. Întotdeauna ouăle de iarnă sunt mai tari, au coaja mai bună. Eu personal am testat în jur de 12.000 de ouă, adunate din această zonă a Vojvodinei. Doar de la mine din gospodărie am avut 6500 de ouă. Anul acesta am adus din nou titlul acasă, la Mokrin. Am fost mult mai implicaţi în acest an, am căutat oul corespunzător în toată Vojvodina, dar cel mai tare ou l-am găsit tot la mine acasă, în gospodăria proprie. Deci, cel mai bun ou e de aici din Mokrin. Selecţia durează de la Crăciun până la Paşti. Ouăle pe care le considerăm ca fiind cele mai tari le alegem şi le punem separat. În Vinerea Mare vopsim toate ouăle. Atunci nu putem să decidem care sunt cele mai bune, ouăle sunt calde, le lăsăm peste noapte şi sâmbăta dinaintea Învierii, când ouăle se „liniştesc”, atunci verificăm oul, îi testăm zgomotul produs”, ne-a mai declarat Zivica Blazic.
Specialiştii în ouă de ciocnit au un mod special de a testa calitatea cojii de ou. Iar cel mai bun mod de testare se dovedeşte a fi ciocnitul oului de dinţi. Sunetul produs de lovirea „produsului finit” de dinţii proprietarului decide calitatea materialului de concurs. „Cel care va avea sunetul mai subţire va fi cel mai bun”, a mai spus câştigătorul concursului.
El este un „ciocnitor” experimentat, a mai câştigat acest concurs şi în trecut. Totuşi, mândria lui cea mai mare a fost să readucă titlul înapoi în Mokrin!
Citiți principiile noastre de moderare aici!