Festivalul de Muzică Veche este organizat de Societatea Musica Antica din Timisoara, cu sprijinul Filarmonicii Banatul, al Consiliului Local şi Primăriei Timişoara. Îndărătul acestei formule stau însă dorinţa, energia, pasiunea copleşitoare şi molipsitoare a doi minunaţi muzicieni timişoreni, violoniştii Diana şi Codrin Emandi, pentru muzica barocă şi renascentistă.
Preocuparea pentru restaurarea tehnicilor interpretative din secolele XVII-XVIII şi chiar mai timpurii au creat, în ultimele două decenii, o lume muzicală specială în Europa. Sunt muzicieni care se dedică cercetării vechilor instrumente, clavecin cu corzi din maţe, viori cu o vechime de peste 400 de ani, lirone, artişti care redescoperă vechi partituri şi aprofundează studiul lor interpretându-le cât mai aproape de tehnica şi maniera epocii în care au fost compuse.
Festivalul de Muzică Veche la Timisoara, ediţia 2011, va începe în 12 iunie, la ora 20, la Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii, cu un recital de orgă susţinut de Dan Racoveanu şi Fernanda Romilă. Următoarele concerte din festival se vor desfăşura la Biserica Evanghelică Luterană de lângă Fântâna Punctelor Cardinale de la ora 20, în următoarea succesiune : Ansamblul timişorean baroc La Follia în 13 iunie, de la ora 20, în formula Codrin Emandi şi Diana Emandi – viori baroce, Ciprian Câmpean – violoncel baroc, Paola Erdas (Italia) – clavecin, Thomas Boysen (Norvegia) – teorbă ; în 14 iunie, de la ora 20, Austrian Baroque Company ( Michael Oman- recorder, Daniel Oman – lăută teorbă, Thomas Boysen – lăută, teorbă) ; 15 iunie, recitalul intitulat « Fantezia şi spiritul galant în Baroc », susţinut de Linde Brunmayr –Tutz din Austria (flaut traversier) şi Barbara Adamczyk din Polonia (clavecin) ; 16 iunie, ansamblul Ausonia : Mira Glodeanu (Belgia), James Munro (Olanda), Frederick Haas (Franţa) ; 18 iunie, concertul Orchestrei Baroce a Festivalului, cu participarea tuturor profesorilor şi studenţilor prezenţi la cursurile de master programate între 13-18 iunie.
Foaierul Filarmonicii Banatul din Timisoara va găzdui conferinţele Festivalului : în 15 iunie, de la ora 18, « Invocatio Spiritui Sancti. Muzica gregoriană- tradiţie şi inspiraţie », conferinţă susţinută de muzicologul Elena Maria Sorban ; o foarte interesantă prezentare interactivă de instrumente de suflat din perioada barocă se anunţă a fi cea susţinută de austriacul Rudolf Tutz în 16 iunie, de la ora 14 ; « Peren şi iconic în cântarea bizantină « se intitulează conferinţa –recital propusă de Ion Minoi în 17 iunie, de la ora 17.
Citiți principiile noastre de moderare aici!