Un public mai degrabă rarefiat a asistat în miezul zilei de joi la ceremonia deschiderii celei de-a doua ediţii Bookfest la Timişoara, însă optimismul celor care au tăiat panglica inaugurală a contracarat pesimismul indus de ploaia mocănească. „Suntem aici să vă oferim tot ce are mai bun cultura română”, a anunţat Mihai Mitrică, directorul Bookfest. „Fără cultură, fără respectul acordat cărţilor, nimic nu se poate face, nici afaceri, nici orice altceva”, a subliniat Emil Mateescu, consilierul președintelui CCIAT. Două foarte frumoase expoziţii au animat, cu vernisajele lor, primul ceas de Bookfest: una de pictură, a artiştilor Filip Petcu & Andreea Foanene, cealaltă de fotografie, a Asociaţiei Timişorene de Fotografie, reprezentată de Dan Buruleanu, Lucian Ionică şi Mihai Zegrea.
Reprezentanţii editurilor speră că week-end-ul va aduce lume multă la Bookfest. Cărţi sunt să împlinească toate visele, dorinţele şi obsesiile celor pasionaţi de lectură. Aranjate la loc de cinste în rafturi, albumele, enciclopediile, antologiile, colecţiile de lux iau ochii vizitatorilor, preţul lor ajungând lejer la câteva sute de lei. La polul opus, nu lipseşte „cartea de 1 leu” (de obicei cărţi de colorat sau plachete de poezie), în cutii de carton scotocite febril. Între aceste extreme, se găseşte tot ce-şi poate dori inima cititorului, însă adesea la aceleaşi preţuri ca în librării. Editurile cele mai mici oferă cele mai mari discount-uri şi…viceversa. Printre noi-veniţii în salonul Bookfest se numără editura Asociaţiei Musulmanilor din România, cu volume adresate mai cu seamă practicanţilor religiei musulmane, dar şi celor interesaţi de cultura şi civilizaţia Islamului. Oferte extrem de interesante au cele două standuri de CD-uri, eMagazin Muzica şi Karpaty Music.
Printre editurile reprezentate la această ediţie Bookfest se numără Editura All, Curtea Veche Publishing, Editura Excelsior Art, Editura Herald, Editura Humanitas, Litera, Editurile Lider și Muzicală, Meteor Press, Editurile Polirom și Cartea Românească, Editura Rao, Editura Ponte, Editura Trei, Editura Universității de Vest (cu foarte multe noutăţi interesante), editura Hasefer (a comunităţii evreieşti), Nemira (cu nemuritoarele sale colecţii fantasy), dar și distribuitori precum Okian (reprezentanți Pearson-Longman în România, cărţi în limba engleză) și Cartea de Nisip.
Bookfest este deschis la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT) din Bd-ul Eroilor de la Tisa nr. 22, până duminică, 17 martie, la ora 18. Accesul publicului la salonul de carte este liber.
Maine incepe Bookfest Timisoara. Ziua 1, doua vernisaje si trei filme de arta
Citiți principiile noastre de moderare aici!