Proiectul Legii lustrației, care a fost introdus de urgență pe ordinea de zi, a fost adoptat de deputați cu 167 de voturi și patru abțineri. Proiectul prevede, printre altele, că vor fi lustrate persoanele care au avut funcţii politice de conducere retribuite de PCR, în aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Român, membrii şi membrii supleanţi ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de miniştri, directorii de editură. La dezbaterile în plen, deputaţii au decis, la propunerea unui deputat UDMR, introducerea procurorilor comunişti în categoria personalelor lustrate.
Mai mulţi deputaţi au susţinut, la dezbaterile generale, această lege, considerând că ea trebuia adoptată în urmă cu 10 ani.
În Timişoara vestea a fost primită cu bucurie de reprezentanţii societăţii civile. Liderul Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, a declarat, pentru www.tion.ro, că această lege nu ar fi fost adoptată fără protestul lui Doru Mărieş, care a intrat în greva foamei pentru a determina parlamentarii să grăbească votarea noii forme a Legii lustraţiei.
„Este o decizie care vine după un an de când am trimis amendamentele la Camera Deputaţilor. Fără greva foamei a lui Doru Mărieș nu cred că ar fi fost adoptată astăzi. Apreciez modul foarte rapid în care s-a adoptat această lege de către Camera Deputaţilor. Este a doua oară când avem adoptată o lege a lustraţiei, ceea ce demonstrează voinţa forului legislativ de a avea o lege a lustraţiei în România. Noi am început demersurile în 2004 şi în sfârşit legea a fost din nou adoptată. Forma actuală este una care să corespundă cu criticile aduse de Curtea Constituţională, cred că este absolut în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale şi nu vor mai fi probleme de această natură. Din păcate, aleşii nu mai sunt supuşi Legii lustraţiei, pentru că în această problemă Curtea Constituţională a fost extraordinar de fermă”, a afirmat Mihalcea.
O primă variantă a Legii Lustraţiei a fost adoptată în mai 2010, însă mai mulţi deputaţi PSD au criticat textul acestei legi şi l-au atacat la Curtea Constituţională. Judecătorii curţii au decis că această lege este neconstituţională, bloând practic intrarea acesteia în vigoare. Noua Lege a lustraţiei aduce o serie de modificări faţă de textul iniţial.
Legea lustratiei a fost adoptata in Camera Deputaţilor, for decizional
Citiți principiile noastre de moderare aici!