Lista activităţilor care ar urma să fie permise în parcurile şi locurile de joacă din Timişoara este una lungă, oficialii municipalităţii motivând că au existat multe solicitări. Iată pentru ce vrea să perceapă taxe primăria și despre ce tarife și activități este vorba potrivit hotărârii adoptate marţi:
– automate pentru răcoritoare, îngheţată, produse preambalate, cafea, etc. – 500 de lei/lună;
– aparate pentru fabricare vată de zahăr, popcorn – 500 de lei/lună;
– mese, scaune şi umbrele pentru activităţi de face-painting şi/ sau activităţi creative de pictură, artă grafică, desen cu nisip colorat, confecţionare de jucării şi decoraţiuni – 500 de lei/lună;
– mobilier pentru olărit, modelaj, pictură pe lut, sculptură etc. – 1.000 de lei/lună;
– butelii cu gaz pentru comercializarea de baloane şi jocuri cu clovni – 500 de lei/lună;
– plimbări cu biciclete, vehicule tip carturi cu pedale, maşinuţe electrice cu acumulatori pentru copii – 3 lei/mp/zi;
– bazine cu apă demontabile, pentru baloane de mers pe apă – 3 lei/mp/zi;
– trambuline, bungee-jumping, corzi elastice – 3 lei/mp/zi;
– ponton pentru activităţi nautice (plimbări cu barca sau hidrobicicleta) şi de navomodelism – 2 lei/mp/zi;
– activităţi recreative şi ateliere precum jocuri de grup, concursuri sportive, jocuri de perspicacitate, jocuri de stimulare a limbajului şi de îmbogăţire a vocabularului, jocuri de observaţie şi memorie, jocuri cu diferite materiale: 100 de lei/zi, în cazul în care pentru desfăşurarea acestora organizatorul percepe taxe beneficiarilor;
– scene pentru reprezentaţii de dansuri pentru copii, teatru de păpuşi, jonglerii, pantomimă, spectacole şi concerte în aer liber – 100 de lei/zi, în cazul în care organizatorul percepe taxe beneficiarilor;
– teren pentru mini-golf în Parcul Copiilor „Ion Creangă” – 5 lei/oră.
În ceea ce priveşte amplasamentele propuse pentru desfăşurarea acestor activităţi, în hotărâre sunt enumerate toate parcurile din oraş, chiar şi Grădina Zoologică, cu precizarea că amplasamentele vor fi aprobate în funcţie de activitatea solicitată şi de posibilităţile de racordare la utilităţile necesare desfăşurării activităţilor, dacă va fi nevoie de anumite utilităţi.
Hotărârea nu se aplică încă, aleşii vor regulament
Nu toţi aleşii au fost încântaţi de ceea ce vor să facă reprezentanţii primăriei cu parcurile. Consilierul Florin Bîrsăşteanu a întrebat ce fel de activităţi comerciale sunt… „plimbările cu bicicleta”. Primarul Nicolae Robu a explicat că este „o formulare nefericită”, fiind vorba de fapt despre închirierea de biciclete. „Noi avem deja un centru de închiriere a bicicletelor lângă semnul prin care se interzice circulaţia bicicletelor în Parcul Copiilor”, a reamintit un alt ales, Adrian Orza.
Tot Orza a afirmat că în opinia sa unele dintre activităţile propuse a fi introduse în parcuri sunt nepotrivite. De exemplu, consilierul a întrebat de ce ar fi permise carturile pe aleile din Parcul Copiilor, având în vedere că nu există o pistă special amenajată în acest sens, iar circulaţia cu bicicletele este interzisă acolo. Iar în această privinţă primarul a declarat că este de acord cu Orza. Curios este faptul că toate aceste discuţii au avut loc în contextul în care la ora actuală în Parcul Copiilor… se pot închiria deja carturi contra cost.
Viceprimarul Dan Diaconu a explicat că proiectul se referă la diverse activităţi organizate de către firme care încasează bani de la copii/ părinți pentru astfel de lucruri şi că au existat cereri, refuzate până acum din spusele sale, dar s-a ajuns la concluzia că… se fac bani din astfel de activităţi. Deci şi primăria ar putea face bani.
Orza a sugerat Executivului să fie „extrem de zgârcit în a da aprobări pentru activităţi comerciale în parcuri”, pentru că există riscul ca acestea să se transforme în parcuri de distracţie. „Practic, parcurile sunt puse la dispoziţia unor oameni care vor să facă afaceri. Mi se pare ciudat că s-a început cu finalul, cu tarifele. Se doreşte transformarea lor în parcuri de distracţie. Oamenii trebuie să se bucure de rolul lor primordial, de oaze verzi, de linişte, iar copiii trebuie să beneficieze gratuit de locurile de joacă, sunt suficiente ONG-uri care fac tot felul de activităţi recreative gratuit”, crede consilierul local.
Primarul a dat asigurări că parcurile nu se vor umple de automate şi de tot felul de lucruri pentru divertisment, dar a explicat că la ora actuală nu pot fi permise aceste activităţi comerciale în aceste zone şi se procedează… „la întâmplare”.
Aleşii PDL au cerut ca fiecare parc să fie tratat individual şi au atras atenţia că proiectul trebuia completat de un regulament. Un regulament privind desfăşurarea de activităţi comerciale în parcuri a solicitat şi Orza.
În cele din urmă, consilierul Radu Ţoancă a propus să fie aprobate tarifele, iar direcţiile de Mediu şi de Urbanism ale primăriei să fie însărcinate să elaboreze un regulament, să stabilească exact ce fel de activităţi vor fi permise în fiecare parc în parte. Amendamentul său a fost aprobat. Orza a solicitat ca până nu apare regulamentul să nu se dea nicio aprobare, iar respectivul regulament să intre şi în dezbatere publică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!