După cum v-am informat deja, lucrările în Piața Unirii au intrat pe ultima sută de metri, iar strada Mercy a fost în sfârșit pavată, șantierul acolo fiind deschis de fix un an. Primarul Nicolae Robu se declară extrem de mulțumit de cum a ieșit totul și spune că doamnele și domnișoarele din Timișoara nu vor trebui să iasă la plimbare cu pantofi sport, ci vor putea merge prin centrul istoric pe tocuri, în sfârșit.
„E foarte frumos, așa cum m-am așteptat de la început, cu porțiuni pavate cu piatră mare pe zona centrală, astfel încât să fie acolo, pe partea centrală a străzii, o zonă comodă la plimbare și pentru domni, dar în primul rând pentru doamne și domnișoare, care trebuie să meargă în centrul istoric al Timișoarei inclusiv cu tocuri, nu neapărat cu încălțăminte sport, așa cum li se părea unora că ar fi cazul. Centrul istoric al Timișoarei va deveni o zonă de lux în câțiva ani, o zonă cu magazine, restaurante, baruri și așa mai departe, de alt nivel. Zona aceasta este și la doi pași de instituțiile culturale ale orașului, unde oamenii merg cu o anumită ținută. Și nu cred că este normal să se meargă cu punga de încălțăminte de schimb în mână”, ne-a declarat edilul-șef.
Nicolae Robu susține că a stat cu gura pe proiectanți pentru ca totul să iasă așa cum și-a dorit. Datorită lui, spune primarul, avem piatră mare de pavaj pe mijlocul celor mai importante străzi din centrul istoric, pentru ca acestea să poată fi traversate și de femeile care poartă tocuri.
„Cred că este normal ca în centrul istoric să existe suficiente străzi care să ofere și comoditate la plimbare. Și acestea sunt, în urma solicitărilor mele exprese la începutul implementării proiectului, solicitări care se regăsesc până la urmă acceptate de proiectanți în proiectul revizuit: zonele centrale, de la Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Mercy și Eugeniu de Savoya, toate sunt cu plăci mari pavate. Și în Libertății sunt porțiuni care alternează, porțiuni netede și porțiuni cu piatră cubică. Trebuie să înțelegem și punctul de vedere al arhitecților, care au pledat pentru piatră cioplită, cvasigeneralizat. Trebuie să înțelegem că în centrele istorice, și în alte părți, există pavaj cu piatră naturală cioplită. Acest pavaj este de cel mai valoros tip din punct de vedere arhitectural, estetic, după spusele specialiștilor. Însă noi trebuie să îmbinăm valoarea aceasta cu pragmatismul. De aceea eu am cerut să se folosească piatră naturală, dar o piatră de tip placă, prelucrată la nivel de placă în zonele centrale ale acestor străzi, care oferă buni kilometri pentru promenadă în centrul istoric. Am fost în multe locuri în lume unde pavarea este făcută în fel și chip, și numai cu piatră cioplită – chiar dacă e foarte frumos, e groaznic să te plimbi pe o astfel de suprafață și în zone în care dimpotrivă s-a optat pentru piatră tăiată, câteodată chiar pentru piatra artificială – în poze arată bine, dar în realitate este piatră tăiată, e alt nivel”, a ținut să precizeze primarul orașului.
Edilul consideră că centrul istoric din Timișoara va fi pe primul loc din țară, dacă ținem cont de valoarea arhitecturală și de estetică, pentru că „am avut proiectanți și arhitecți buni”.
Toate lucrările ar trebui să fie gata în 31 decembrie. Potrivit proiectului de reabilitare a zonei Cetate, străzile Sergent Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu și Enrico Carusso, precum și piețele Sf. Gheorghe, Libertății, Unirii și Țarcului devin pietonale.
Totodată, vor fi pietonale și alte patru străzi din centrul istoric: Janos Bolyai, Dimitrie Cantemir, Augustin Pacha și Victor Vlad Delamarina, care sunt asfaltate de municipalitate.
Valoarea totală a proiectului de reabilitare a centrului istoric este de 65,5 milioane de lei, din care 42 de milioane vin de la Uniunea Europeană.
Articole pe aceeași temă:
Caramida rosie in Piata Unirii, pentru marcarea aleii pietonale scoase la lumina de arheologi
Santierul din centrul istoric se inchide la sfarsitul lunii. Raman finisajele
Cum va arata Piata Unirii dupa reabilitare? Inscriptii in piatra si fotolii pentru relaxare
Citiți principiile noastre de moderare aici!