S-au întors la cursuri în clădirea renovată elevii de liceu, cei care făceau cursuri în corpul R al Politehnicii. Copiii de gimnaziu au rămas în locația în care au fost și până acum, în spațiile RATT, pe Intrarea Doinei. Pentru clasele de gimnaziu și ciclu primar ale Liceului Teoretic Nikolaus Lenau se intenționează aplicarea unui proiect pe fonduri structurale, o construcție a unei clădiri pe un teren obținut de la Universitatea de Vest, lângă strada Oituz. Acum, în clădirea renovată sunt 13 clase de liceu, iar anul viitor, cel mai probabil, și clasa a opta va fi mutată în această locație.
„Începem în vechea-nouă școală putem spune. Este clădire pe care am părăsit-o acum un an pentru a permite lucrările de reabilitare. Mai trebuie refăcută fațada, trebuie finalizate curțile interioare. Pe proiectul pe fonduri KFW mai trebuie lucrat, pe sub poartă mai trebuie reabilitat, urmează să fie schimbat și pavajul, iar în clădire ar mai trebui schimbate opt geamuri, care nu au ajuns încă de la Botoșani. Mai trebuie schimbate ușile către luminatoare, ușile antiincendiu, respectiv cele de la intrare trebuie montate”, a declarat Elena Wolf, directorul Liceului Lenau.
Luni dimineață, elevii cercetau și ei lucrările de reabilitare, curioși cum arată clădirea în care au așteptat să se întoarcă. Concluzia unui grup de elevi a fost scurtă: „Ca-n spital”.
Primarul Timișoarei Nicolae Robu spune că geamurile vor fi montate imediat cum acestea vor sosi, dar ele fac parte din cel de-al doilea proiect, la fel și luminatoarele.
„Geamurile au fost prevăzute în contractul al doilea, cel de pe KFW, toate geamurile. Pe contractul pe fonduri europene au fost prevăzute numai intervenții la interioare. Acoperișul, geamurile și zidăria exterioară au fost luate din contractul KFW. Dintre cele opt geamuri, jumătate sunt în sala festivă și la biroul contabilitate, și doar două săli de clasă sunt afectate. Sunt săli suficiente ca să se poată produce mutarea”, spune primarul Timișoarei Nicolae Robu.
Primăria Timișoara a desfășurat două proiecte pentru imobilul care adăpostește Liceul Lenau: unul pentru renovări interioare și altul pentru renovări exterioare. În primăvară va continua proiectul al doilea, cel care are ca temă renovarea exterioară. Reabilitarea fațadei se va face cu elevii înăuntru, se iau toate măsurile la intrare, se izolează totul, să nu fie pericol, dar nu se vor întrerupe cursurile.
Șantierul la liceul din zona Cetate a fost deschis în primăvara anului 2013. Primăria a avut de implementat două proiecte: unul cu bani de la nemți, iar altul cu bani de la Uniunea Europeană. Practic, era vorba despre reabilitarea acoperișului, refacerea fațadei exterioare și a curții interioare și despre schimbarea tâmplăriei – lucrări începute în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate. La un moment dat însă, firma care a câștigat licitația a intrat în insolvență, așa că procedura a fost reluată. Banii pentru lucrări veneau prin programul KfW, de la Banca de Credit pentru Reconstrucție și Dezvoltare a Germaniei, valoarea contractului fiind de 1,2 milioane de lei, plus TVA, adică aproape 330.000 de euro.
Cel de-al doilea proiect a fost început cu bani de la bugetul local și a continuat cu bani de la Uniunea Europeană. Viza consolidări, reparații la structură, la tâmplărie și planșee, dar și cumpărarea de mobilier nou, echipamente didactice și echipamente IT. 18 săli de clasă, cinci laboratoare, o bibliotecă cu sală de lectură și o sală de muzică au fost reabilitate cu aproape 6,7 milioane de lei, cu tot cu TVA, adică aproximativ 1,5 de milioane de euro. Și aici au fost întrerupte lucrările însă, pentru că primăria a avut probleme cu firma care a câștigat licitația, aceeași care trebuia să amenajeze skateparkul din Parcul Central, pe care până la urmă nu l-a mai realizat.
Alte articole pe aceeași temă:
Nicolae Robu contrazice ISJ: Elevii de la Lenau incep luni scoala in cladirea renovata din Unirii
Liceul Lenau, mutat inapoi in Unirii. Elevii nu incep scoala in cladirea proaspat renovata
Citiți principiile noastre de moderare aici!