Noul proiect pe fonduri europene, care ar urma să fie implementat în 12 luni, vizează atât reabilitarea infrastructurii Liceului „Nikolaus Lenau”, prin măsuri de consolidare, reparații la structură, la tâmplărie și planșee, cât și îmbunătățirea dotărilor educaționale – mobilier, echipamente didactice și echipamente IT, conform celor mai noi standarde în domeniu, potrivit autorităţilor locale.
La Lenau vor fi reabilitate 18 săli de clasă, cinci laboratoare, cinci cabinete, o bibliotecă cu sală de lectură și o sală de muzică prin acest proiect.
Valoarea totală a proiectului este de 6,7 milioane lei (aproximativ 1,5 milioane de euro), valoarea finanțării nerambursabile fiind de 6,4 milioane de lei (aproximativ 1,4 milioane euro).
„Semnăm un nou contract de finanţare pe fonduri europene, de data aceasta pentru reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale a Liceului Nikolaus Lenau Timişoara. În urmă cu ceva vreme am demarat în trombă proiecte de reabilitare la trei licee, Lenau, Loga şi Calderon, cu sursă de finanţare incertă la acea vreme (…) După ce am dat ordinul de începere a lucrărilor, după ce efectiv constructorii care au câştigat licitaţiile şi-au făcut organizarea de şantier şi s-au apucat de treabă, a apărut o oportunitate de obţinere de fonduri europene din redistribuirea unor fonduri necheltuite acum la sfârşit de exerciţiu programatic 2007-2013. Noi am aplicat pentru a accede la aceste fonduri”, a explicat primarul Nicolae Robu, care a semnat luni, alături de directorul ADR Vest, Sorin Maxim, contractul de finanţare.
Cei doi au explicat că era o condiţie obligatorie ca lucrările să fie începute, pentru a se putea accede la finanţare, din banii care au rămas necheltuiţi pe alte programe europene. De aceste lucrări se ocupă firma Kasdum-GF din Drobeta Turnu Severin, Mehedinţi, care a câştigat licitaţia organizată în primăvară de primărie.
„Dacă noi nu am fi avut inspiraţia şi voinţa de a asuma reabilitarea acestor trei licee, fie şi pe venituri proprii, nu am fi avut posibilitatea să obţinem aceşti bani. Eu sunt optimist că şi pentru celelalte două licee vom obţine finanţarea (…) Fondurile provin din redistribuirea unor fonduri care nu au fost cheltuite pe POS Transporturi şi POS Mediu, drept urmare pe cu totul alte programe. Sunt bani care nu au fost obţinuţi pentru ceva specific pentru Timişoara sau regiunea noastră, ci la nivel naţional. Ce n-a fost cheltuit s-a realocat pe POR”, a adăugat Robu.
La Lenau au început lucrări de reabilitare şi printr-un alt proiect, cu sprijin german, în cursul anului trecut. Vorbim despre programul de reabilitare a clădirilor istorice derulat de primărie cu sprijin financiar din partea KfW – Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei. Au fost prevăzute lucrări de reparaţii la acoperiş, faţade, curtea interioară, partea de tâmplărie etc.
Şantierul a început, dar nu s-a mai terminat… În iarnă, reprezentanţii municipalităţii au anunţat că lucrările au fost sistate, pentru că firma tocmită să se ocupe de reabilitare, societatea Paluni, a intrat în insolvenţă.
Autorităţile au afirmat că va fi organizată o nouă licitaţie pentru finalizarea respectivelor lucrări. Oficialii primăriei spun că licitaţia pentru contractarea noului constructor este în curs de desfăşurare. Valoarea iniţială a contractului a fost de circa 400.000 de euro şi s-au plătit aproximativ 104.000 de euro, lucrările decontate.
Firma care va câştiga noua licitaţie va trebui să execute restul de lucrări prevăzute prin programul KfW la Lenau.
Alte articole pe aceeași temă:
Prima zi de scoala la Liceul Lenau – fara geamuri, cu gainat inauntru, fara oficialitati…
Citiți principiile noastre de moderare aici!