Clădirea în care funcţionează Liceul Nikolaus Lenau va fi prima inclusă în program, după care vor urma Colegiul C.D. Loga, Liceul Teoretic Jean Louis Calderon şi imobilul de pe strada Gheorghe Lazăr nr. 1, în care se află sediul PNL Timiş, au afirmat, luni, reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Autorităţile locale spun că pentru a reabilita complet Liceul Nikolaus Lenau ar fi nevoie de 2,7 milioane de euro. Până acum există doar 700.000 de euro, bani primiţi prin programul de reabilitare a clădirilor monumente istorice, prin KfW, Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei, mai exact 550.000 de euro primiţi de la nemţi plus TVA asigurat de primărie, aşa că vor începe lucrările doar la partea exterioară a imobilului – faţadă, acoperiş, curţi interioare etc. Pentru refacerea celor trei licee au fost depuse proiecte şi pentru obţinerea de fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, pe Axa prioritară 3, iar municipalitatea vrea să instituie de anul viitor şi o taxă de habitat, să adune câte 40 de lei pe an de pe persoanele fizice pentru reabilitarea clădirilor monumente istorice din oraş. Rămâne de văzut dacă aleșii locali vor fi de acord cu introducerea unei astfel de taxe în prag de alegeri. Proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor și a impozitelor pe 2013 va fi supus spre aprobare în plenul de marți.
Lucrările de reabilitare a Liceului Nikolaus Lenau ar urma să înceapă în luna septembrie a acestui an şi să fie finalizate în decurs de un an, fără a perturba funcţionarea şcolii.
În cadrul programului finanţat de KfW s-a făcut o inventariere a clădirilor istorice din Timişoara, rezultând o listă de 250 de imobile prioritare, în funcţie de poziţia şi starea în care se află. Au avut loc întâlniri cu asociaţiile de proprietari din clădirile considerate prioritare şi până acum au fost înregistrate 27 de solicitări de sprijin financiar, de includere în program, cererile urmând să fie analizate de experţii germani implicaţi în acest proiect.
Pe teritoriul administrativ al municipiului Timişoara există peste 14.500 de clădiri istorice, imobile construite înainte de anul 1940. Dintre acestea, conform Legii 422/2001, în Lista monumentelor istorice din Municipiul Timişoara (2010) sunt înregistrate 97 de poziţii (clădiri monumente, ansambluri sau situri), dintre care 43 monumente de clasă A – monumente istorice de valoare naţională şi universală şi 54 de monumente de clasă B – monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local. În total sunt protejate 938 clădiri istorice, majoritatea în Cetate, Iosefin şi Fabric.
Primăria Timişoara a solicitat şi a obţinut din partea Guvernului German sprijin financiar pentru derularea unui program pilot de reabilitare a clădirilor istorice, incluzând asistenţă tehnică şi asistenţă financiară.
Din cele 5 milioane de euro primite de la nemţi, partea de asistenţă financiară, 3 milioane reprezintă un împrumut pe termen de 30 de ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani şi dobândă de 2 la sută, iar 2 milioane de euro reprezintă grant, fonduri nerambursabile. La solicitarea proprietarilor dornici să intre în acest program, municipalitatea va utiliza fondurile pentru reabilitarea clădirilor istorice, urmând să recupereze banii pe o perioadă de 10 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!