La Timişoara, la fel ca şi în toate marile oraşe ale României, apartamentele construite în urmă cu mai mulţi ani sunt mai scumpe decât cele realizate de curând. Singura diferenţă apare în zonele centrale, acolo unde locuinţele noi sunt mai scumpe, dar şi numărul apartamentelor de acest tip este extrem de mic.
Situaţia se poate explica prin amplasamentul mai bun al blocurilor mai vechi, acestea beneficiază de acces mai uşor la mijloacele de transport în comun, la obiective culturale, magazine, şcoli. Blocurile noi sunt situate, de obicei, în zone mai prost situate, aceasta şi din cauza suprafeţelor de teren pentru construcţii care nu sunt disponibile. Nu trebuie ignorată nici calitatea locuinţelor noi, în perioada de creştere imobiliară accentul s-a pus pe cantitate şi nu pe calitate. În plus, vânzările pentru acest tip de apartamente au scăzut drastic.
În Timişoara, prețurile practicate pe cele două segmente de piață sunt foarte apropiate. Conform datelor afișate pe unul dintre principalele portaluri imobiliare, preţul practicat este de 1.024 de euro pe metru pătrat util pe vechi și, respectiv, 1.014 euro pe metru pătrat de apartament nou. Totuși, zona centrală este singura în care apartamentele noi sunt mai scumpe decât cele vechi, ajungând la o medie de 1.250 de euro pe metru pătrat, față de 1.119 euro pe metru pătrat în cazul locuințelor vechi. În zona semicentrală, o locuință în bloc vechi costă 1.035 de euro pe metru pătrat, iar una în bloc nou 1.032 de euro pe metru pătrat. La periferie însă, o unitate locativă construită înainte de 1990 poate fi achiziționată cu 1.011 euro pe metru pătrat, față de 982 de euro pe metru pătrat una nouă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!