Locuitorii regiunii Crimeea au început să voteze, duminică dimineața, la referendumul referitor la alipirea regiunii Crimeea la Rusia.
Rezultate preliminare urmează să fie anunţate după închiderea secţiilor de votare, la ora locală 20 (20 ora României). Însă, la Sevastopol, steaguri ruseşti erau deja distribuite pe străzi. La Simferopol, anunţul „Suntem în Rusia” era proiectat pe o clădire oficială. Rezultatele definitive sunt aşteptate luni dimineaţa.
Încă de la primele ore ale dimineții, locuitorii peninsulei ucrainene Crimeea au votat masiv pentru alipirea peninsulei la Rusia, autorităţile separatiste preconizând o rată record de participare.
Referendumul, denunţat de Kiev şi Occident, se desfăşoară în prezenţa trupelor ruse care deţin controlul asupra regiunii de două săptămâni, alături de miliţii separatiste.
La Sevastopol alegătorii s-au precipitat masiv la urne încă de dimineaţă. Într-o secţie de votare instalată într-un centru de afaceri şi cultural, votul a început înainte de deschiderea oficială a referendumului. Ulterior, 65 de alegători au votat în decurs de jumătate de oră, a relatat un jurnalist AFP.
La Bahcisarai, „capitala” comunităţii musulmane tătare din Crimeea, ai cărei lideri au îndemnat la boicotarea consultărilor, tătarii au rămas în casă. Doar ucraineni de origine rusă au votat cu entuziasm, încântaţi să scape cât mai repede de paşaportul ucrainean şi sperând să trăiească mai bine cu subvenţii de la Moscova.
În alte secţii de votare de la Sevastopol şi Simferopol jurnalişti, inclusiv AFP, au fost împiedicaţi să pătrundă în incintă, în unele cazuri.
În contextul în care trupe ruse şi miliţii ruse sunt mobilizate în Crimeea, locuitorii acestei regiuni din sudul Ucrainei sunt invitaţi să aleagă între integrarea în Federaţia Rusă şi o autonomie mai largă în interiorul Ucrainei. Întrebarea care le este adresată le permite alegătorilor să aleagă între „reunificarea cu Rusia ca membră a Federaţiei Ruse” sau revenirea la un statut datând din 1992, niciodată aplicat, de autonomie lărgită faţă de Kiev.
Un ultim îndemn la boicotare a fost lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică de către preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov. Denunţând, într-un comunicat, un „pretins referendum pe care pseudo-puterea marionetă din Crimeea îl organizează sub controlul trupelor ruse”, Turcinov a subliniat că rezultatele acestuia „nu reflectă sentimentele adevărate ale populaţiei” din Crimeea.
Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier a denunţat o situaţie „extrem de periculoasă”, promiţând un „răspuns” luni din partea Uniunii Europene, în cazul în care Rusia nu renunţă la planurile sale în ultimul moment.
Autorităţile secesioniste au ajuns la putere, la Simferopol, după destituirea, la Kiev, pe 22 februarie, a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, şi în urma unei lovituri în forţă organizate de către civili proruşi înarmaţi şi mii de militari ruşi.
UPDATE: S-au constatat nereguli în cursul referendumului
La câteva ore de la deschiderea urnelor, s-au constatat nereguli. La Sevastopol, câteva zeci de alegători au fost văzuţi de către un jurnalist AFP începând să introducă buletine în urne cu o jumătate de oră înainte de deschiderea oficială a scrutinului, la ora locală 8.00 (8.00, ora României).
În unele secţii de votare, jurnalişti, inclusiv de la AFP, au fost împiedicaţi să pătrundă în incintă, în pofida acreditărilor emise de către autorităţile separatiste locale.
În centrul capitalei provinciei, Simferopol, campania în favoarea unui vot prorus a continuat neîntrerupt, contrar prevederilor legii electorale.
Mihailo Malişev, preşedintele Comitetului de organizare a referendumului, a dezminţit informaţii potrivit cărora cetăţeni ruşi din Rusia ar fi fost autorizaţi să voteze. El a dat asigurări că doar cetăţeni ucraineni sunt autorizaţi să se pronunţe.
UPDATE 2: Primele exit-poll-uri arată că 93% dintre cei care au votat își doresc alipirea la Rusia
Potrivit AFP, locuitorii din Crimeea au aprobat cu 93% din voturile exprimate alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne de către Institutul pentru Cercetări Politice şi Sociologice al Republicii Crimeea.
Premierul separatist al Crimeei a salutat o decizie “istorică”.
„Mulţumesc tuturor celor care au participat la referendum şi au optat. Astăzi (n.r. – duminică) am luat o decizie foarte importantă care va intra în istorie”, a declarat Aksionov într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.
Manifestanţi proruşi au pătruns duminică în sediile parchetului şi serviciilor speciale (SBU) din Doneţk, un oraş rusofon situat în estul Ucrainei, la finalul unei manifestaţii pentru alipirea la Rusia, relatează AFP. Manifestanţi au luat cu asalt cele două clădiri, practic fără să întâmpine vreo rezistenţă din partea forţelor de ordine. Ei reclamă eliberarea liderului lor, “guvernatorul” autoproclamat Pavlo Gubarev.
Foto: Reuters
Citiți principiile noastre de moderare aici!