Zona analizată până în prezent de arheologi se află în judeţul Timiş, între localităţile Traian Vuia şi Făget (sectorul cuprins între km. 27+620 și km. 37+681), pe valea Begăi.
„Pentru a pune diagnosticul arheologic, specialiștii au trasat secţiuni de sondaj din 100 în 100 de metri, paralele, perpendiculare pe ambele laturi ale axei centrale a viitoarei autostrăzi şi una paralelă cu axul. În secțiuni s-au făcut săpături cu lungime de 10 metri și lăţime de un metru până la adâncimea la care a fost atins solul steril din punct de vedere arheologic”, a precizat arheologul dr. Sorin Tincu.
În cele mai multe dintre aceste porțiuni sondate nu a fost descoperit material arheologic semnificativ. Primul sit, aparținând epocii bronzului, a fost descoperit la km 32. Până acum au fost descoperite, în total, trei situri. În urma cercetării preventive, arheologii au realizat un prim Raport parțial de diagnostic arheologic – Tronson autostradă Lugoj-Deva, lot 2, în care au propus acordarea unui aviz favorabil de construire, cu condiția supravegherii arheologice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!