Centrul istoric al Timişoarei s-a transformat într-un mare şantier după ce patru pieţe şi zece străzi au intrat în reabilitare printr-un proiect pe fonduri europene al primăriei.
Este vorba de Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa General Traian Doda (fostă Ţarcului) şi străzile Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Grisellini, Strada Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu şi Enrico Carusso.
Proiectul ar trebui să fie finalizat la sfârşitul lunii iulie, conform termenului iniţial, dar oficialii municipalităţii şi-au asumat deja… viitoarele întârzieri. Primarul Nicolae Robu a afirmat recent că lucrările din centru vor fi gata până la finele anului 2015, data limită pentru implementarea proiectelor europene pe actualul exerciţiu financiar.
„Fără îndoială ne vom încadra în termen, termenul este sfârşitul anului 2015 şi vom termina pe porţiuni mai repede. Până la sfârşitul lui iulie nu o să se termine totul, toate cele zece străzi şi patru pieţe nu o să fie gata… Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Mercy, Strada Fără Nume, Praporgescu, deci aproape toate străzile vor fi gata. Nu vor fi gata Eugeniu de Savoya până atunci, că este o stradă mai mare, şi Piaţa Unirii…”, preconizează Robu.
Primarul a anunţat şi că are de gând să solicite constructorului, societatea Romprest, să desfăşoare lucrări şi noaptea.
„Da. Când vine vremea bună, se va lucra în schimburi prelungite şi inclusiv noaptea se poate lucra la pavaj, pentru a avansa cât mai repede. Se va solicita constructorului să lucreze şi noaptea, absolut”, a afirmat Robu. Dacă va accepta sau nu constructorul – rămâne de văzut.
Primăria Timişoara a lansat recent şi o nouă licitaţie pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în centrul istoric, pentru o serie de lucrări care nu au fost cuprinse în proiectul iniţial. Vorbim despre un nou contract, estimat la peste 3 milioane de euro.
„Proiectul este acum în licitație, se cer clarificări. Poate veni o altă firmă care să lucreze, dar poate fi și aceeași. Cazul ideal ar fi să fie aceeași, ca să nu apară încurcături, dar asta se stabilește la licitație”, a mai explicat Robu.
Autorităţile locale nu au prezentat încă soluţiile finale de punere în valoare a vestigiilor. Reprezentanții municipalității au afirmat că în anumite zone nu s-a putut lucra din cauză că a fost necesară revizuirea proiectului în urma descoperirilor.
Articole pe aceeași temă:
Reabilitarea centrului istoric al Timisoarei nu se va finaliza in vara. Piata Unirii nu va fi gata!
Peste 3 milioane de euro pentru punerea in valoare a vestigiilor istorice din centrul Timisoarei
Citiți principiile noastre de moderare aici!