Lumina va fi ajunge prima dată la Bucureşti. De la aeroport, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă cu avioane de mici dimensiuni la Bacău, Iași, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare și Timișoara pentru comunitățile de credincioși. De aici, de la Timişoara, direct de pe aeroport, se va lua lumină care va fi dusă mai departe la Caransebeş şi Arad.
Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor și alte eparhii ale Patriarhiei Române din țară sunt invitate să trimită delegați la Salonul Oficial al Aeroportului Internațional Henri Coandă din Bucureşti în sâmbătă seara, în jurul orei 19, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim spre a fi oferită preoților și credincioșilor.
Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paști la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 — 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer. Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului.
„La Timişoara Lumina va ajunge sâmbătă seara. Vom trimite un părinte diacon care să ia Sfânta Lumină de la Bucureşti, cu un avion special, şi o va aduce la Timişoara şi de aici va pleca la Caransebeş şi la Arad”, spune părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei,
În cadrul ceremoniei de sâmbătă, de la Ierusalim, Patriarhul înconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de ierarhi şi de preoţi. După procesiune, Patriarhul intră cu lumânări în Sfântul Mormânt, unde Lumina Sfântă coboară, şi apoi iese cu lumânările aprinse şi împarte Lumina credincioşilor prezenţi în biserică.
Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, de către polițiști civili, care nu sunt creștini: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Aceştia inspectează încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc.
După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în Capela Îngerului. La intrare, Patriarhul este controlat de polițiști. Acesta intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei. iar doi însoţitori, arhierei sau arhimandriţi, rămân în Capela Îngerului. Acolo se roagă şi aşteaptă primirea Sfintei Lumini.
După rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel lumânările Patriarhului, care împarte apoi lumina credincioşilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!