Iosif Ciprian Ştefănescu a dorit să facă un împrumut de 30.000 de lei pentru a-şi cumpăra o maşină. A aflat de Saturnus Finance SRL de la un coleg. A mers în luna mai pe strada Dragalina, acolo unde era sediul firmei, iar reprezentanţii Saturnus Finance i-au spus că tot ce are nevoie pentru a obţine această sumă este buletinul, o factură de utilităţi şi fluturaşul de salariu pentru ultimele trei luni. Omul a semnat contractul, care are denumirea „Regulament de Participare”, a achitat prima taxă cerută de reprezentanţii firmei, care se ridică la 5 la sută din valoarea „finanţării”, precum şi prima „taxă lunară” de 331 de lei. În total, 1831 de lei, cu promisiunea că va primi cei 30.000 de lei finanţare, sumă scadentă la 10 ani, la care se percepe o „taxă anuală” de doar 3,2 la sută, mai mică decât rata inflaţiei.
„De Saturnus am aflat de la un coleg de muncă, a spus că este dobândă avantajoasă. E o societate non-bancară. Am depus suma de 1830 de lei, am ajuns a doua lună să plătesc şi a doua rată, care a fost de 331 de lei. După încă jumătate de lună de aşteptare, am avut nevoie de banii promişi, nici măcar de toţi, de 15.000 de lei şi i-am cerut. Mie mi-au spus că între o lună şi trei luni primesc banii. Asta se întâmpla în mai. Banii nu i-am văzut nici astăzi”, spune Ştefănescu, care este convins acum că a intrat într-o afacere de tip Caritas.
Iar povestea lui nu este singulară. Familia Moţolică vine dintr-un sat din judeţul Timiş, Saravale. A aflat de Saturnus Finance de la un vecin şi, pentru a intra în joc, au vândut porcul. Oamenii doreau să renoveze casa, aşa că au achitat aproximativ 1600 de lei pentru „şansa” de a obţine o finanţare de 30.000 de lei, sumă scadentă la 20 de ani, cu o dobândă – „taxă anuală” de doar 2,68 la sută. Nici aceştia nu au primit încă suma promisă.
„Ne spun că nu au bani, că sunt în concediu, că acum nu pot”, spune şi Violeta Moţolică.
Ceea ce nu au înţeles membrii familiei Moţolică în momentul semnării „Regulamentului de Participare” este că Saturnus Finance poate da cei 30.000 de lei pe care oamenii i-au solicitat chiar şi peste 20 de ani, dar doar dacă familia a achitat în tot acest interval 191 de lei în fiecare lună. Asta înseamnă că, dacă administratorul decide aşa, familia Moţolică va primi 30.000 de lei doar după ce a achitat 45.840 de lei (reprezentând taxa lunară timp de 240 de luni) şi prima taxă, de 1.500 de lei. În total, 47.370 de lei pentru a primi 30.000 de lei.
Oamenii s-au prins doar acum de acest lucru şi nici măcar nu mai doresc „finanţarea”, vor doar să îşi recupereze banii daţi, însă susţin că sunt duşi cu vorba de angajaţii firmei Saturnus Finance.
Reprezentanţii Saturnus Finance explică
Firma Saturnus Finance SRL funcţionează în Timişoara din luna aprilie, potrivit reprezentanţilor ei, şi s-a mutat între timp de pe Dragalina pe strada Cloşca. Reporterii www.tion.ro au fost la noul sediu al firmei. În incintă lucrează patru angajate şi un bodyguard, iar la intrare regula este că trebuie să prezinţi buletinul. În numele firmei a vorbit o doamnă tânără, care nu a dorit să se prezinte şi care a spus că este „o simplă angajată”. Angajatele sunt foarte atente să nu folosească cuvintele credit, rată sau dobândă şi explică în repetate rânduri că firma pe care o reprezintă nu este o bancă, ci o companie care oferă „o finanţare alternativă”, inclusiv celor care sunt pe lista neagră la Biroul de Credite.
„Nu e vorba de niciun fel de ţeapă. Este vorba de o finanţare alternativă la care apelează oamenii care au nevoie de o sumă de bani pentru dezvoltarea afacerii, cumpărarea maşinii, a electrocasnicelor, renovarea casei (…) Oamenii vin la noi pentru că ei vor să vină. Noi le aducem la cunoştinţă ce documente au nevoie în prima fază (…) Normal o cerere se rezolvă în 30 de zile, dar ca să nu aştepte 30 de zile, noi le rezolvăm în 72 de ore. (…) Apoi primim aprobare de la Biroul de Credite. Dacă cererea este aprobată, îl chemăm pe client să vină să citească contractul, i se aduce la cunoştinţă, i se explică contractul şi, dacă este de acord, achită taxele aferente contractului”, spune reprezentanta firmei Saturnus Finance.
Aspectul interesant al afacerii este că „finanţarea” nu este dată pe loc, ci „când permite fondul”. Banii pot fi daţi clientului oricând pe perioada derulării contractului. Mai exact, dacă acesta a încheiat un contract pe 20 de ani, poate primi suma… peste 20 de ani. Cei care decid cine primeşte banii şi cine nu sunt membrii „Adunării Generale a Societăţii”.
„Perioada poate să dureze. Noi suntem obligaţi ca această Adunare Generală să se facă minim o dată la trei luni, când ne permite fondul noi putem să facem finanţările clienţilor. Conform regulamentului de participare, (decizia o are – n.r.) administratorul. Cât vede el că că este fondul, cât ne-o permis fondul, se face plata”, mai explică reprezentanta firmei.
La prima vedere, o astfel de afacere, dacă ar acorda toate finanţările promise, nu pare sustenabilă, lucru confirmat pentru www.tion.ro de experţi economici timişoreni. Reprezentanţii firmei explică modul în care funcţionează afacerea.
„Noi nu suntem bancă, suntem un SRL, care nu ţine legătura cu Biroul de Credite, cu lista neagră a clienţilor. Acest lucru este explicat clienţilor, ei ştiu. Un client care are probleme la Biroul de Credite şi nu mai primeşte la nicio bancă, poate apela la noi, pentru că noi îi putem ajuta. Noi avem taxele mai mici (decât dobânda de referinţă a BNR –n.r.) tocmai pentru ca să-i atragem şi să îi putem ajuta. Decât să aştepte cinci ani, sau trei ani, sau cât îi la bancă, să nu mai ia niciun fel de credit, noi putem să ajutăm. Aşteaptă trei luni, dacă ne permite fondul a patra lună noi îi facem plata, dacă nu, respectând regulamentul şi achitând taxele lunare în fiecare lună, atunci poate să îşi primească finanţarea. Dacă nu îşi achită, chiar dacă nu a primit finanţarea, nu poate să primească finanţarea. Conform contractului, la 60 de zile clientul este exclus din grup dacă nu îşi achită taxele lunare. Dacă şi-a primit finanţarea şi nu îşi achită taxele lunare, putem să îi cerem şi finanţarea înapoi, dacă este cazul, sau să acţionăm asupra bunului cu care au girat”, mai spune reprezentanta firmei. Ea vorbeste despre executarea unor bunuri girate, deși clientul nu trebuie să gireze cu nimic potențiala finanțare.
Ea recunoaşte că un client poate să vadă banii promişi şi la 20 de ani după ce a achitat taxa de 5 la sută din valoarea creditului şi doar dacă a plătit şi taxa lunară la timp.
Iar suma minimă de bani care poate fi cerută de un potenţial client al firmei este de 10.000 de lei, ceea ce înseamnă că taxa minimă percepută de Saturnus Finance de la fiecare client este de 500 de lei. Maximum, „cât îi permite venitul”.
„Minimum este de 10.000 de lei, maximum este cât îi permite venitul, gradul de îndatorare din venit, care e decis de Biroul de aprobări, nu noi decidem. Omul poate să vină să ceară 100.000 de lei, dacă nu îi permite venitul, se aprobă doar 30.000 sau 40.000. Dacă doreşte, poate să semneze doar pentru 30.000 sau pentru 40.000, dacă nu, poate să semneze pentru o sumă mai mică”, au mai spus reprezentanţii firmei.
Aceştia nu au dorit să spună dacă de la începuturile firmei în Timişoara şi până în prezent Saturnus Finance SRL a şi acordat o finanţare vreunui client. Întrebată dacă firma a acordat bani vreunui client, reprezentanta a răspuns: „Eu sunt un simplu angajat, nu am acces la aşa ceva. Bănuiesc că administratorul decide şi face demersurile ca să primească (un client – n.r.) finanţarea. Dar de ce nu? Până la urmă interesul nostru este să ajutăm clienţii, nu cum zic ei. Sunt nişte clauze în contract care sunt aduse la cunoştinţa clienţilor… Dacă ei acceptă, ok, dacă nu… cum a zis şi colega mea, au trei zile la dispoziţie, prin contract, să se răzgândească, în acest caz primesc înapoi toţi banii pe care i-au achitat, fără să mai primească 200 de lei, care este taxa noastră de procesare. Dar în cazul în care după trei zile nu renunţă la contract, a participat contractul şi la Adunarea Generală (…) se poate, dar în condiţia aceasta el primeşte înapoi doar taxa lunară de bază şi asta nu e obligaţia administratorului. Dacă permite şi doreşte, el poate să restituie taxa lunară de bază. Adică suma solicitată împărţită la perioada contractuală. Restul taxelor se pierd. Se primesc înapoi cei 5 la sută dacă se duce contractul până la capăt, achitând în fiecare lună taxele lunare”.
Întrebată dacă există multe plângeri venite din partea oamenilor nemulţumiţi, reprezentanta firmei a declarat: „E normal ca într-o afacere să ai persoane mulţumite şi nemulţumite, nu?”
„Caritasul Unguresc” de la Cluj
Deşi afacerea este definiţia unei scheme piramidale, angajaţii firmei recunoscând că banii depuşi de clienţi în fond nu sunt investiţi mai departe, ci sunt daţi altor clienţi, pe baza deciziei Administratorului, reprezentanţii firmei susţin că Saturnus nu este în niciun caz un nou Caritas. Chiar în contractul semnat de clienți firma recunoaște că se autofinanțează.
În spatele afacerii, potrivit presei clujene, sunt Mate Istvan şi Gaspar Balint. În Cluj, această afacere este cunoscută sub numele de „Caritasul Unguresc” şi a fost derulată sub diferite firme, de diferite persoane: SC Euro Credit Cassa SRL, SC Invest System Capital SRL, SC Favorit Solution SRL, SC First Exit Grup SRL. Principiul era acelaşi, iar numărul celor care au încheiat contracte cu aceste firme, dar nu au primit banii ar fi de câteva mii, spun ziariştii clujeni. Poliția clujeană a fost asaltată de plângeri penale de la cei păgubiți, însă până acum nu există o soluționare a acestora.
Pe internet este plin de plângeri la adresa firmei Saturnus Finance SRL. Unii dintre internauţi susţin că au achitat până acum şi peste 5.000 de lei, sperând că vor obţine o finanţare de 80.000 de lei, însă nu au văzut banii. Nemulțumiții sunt deciși să meargă la Poliție și să depună plângeri penale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!