La dezbatere au participat, ca de obicei, angajați din primărie și, ca niciodată, foarte mulți consilieri locali – doisprezece la număr: Petrică Folică, Radu Dimeca, Alfred Simonis, Elena Wolf, Simion Moșiu, Nistor Geană, Dorel Bogluț, Adrian Orza, Bogdan Herzog, Dan Idolu, Ioan Mateescu și Ovidiu Ciuhandu. Puțini au avut însă ceva de zis.
După ce primarul Nicolae Robu s-a lăudat cu bugetul orașului, anunțând că se pune foarte mare accent pe sănătate, au apărut și primele comentarii.
„Bugetul în ansamblul său este de sub 300 de milioane de euro, de circa 280 de milioane de euro. Anul trecut am avut 294 de milioane de euro, drept urmare vorbim despre cifre comparabile. Punem accent pe cheltuielile de capital, pe investiții. Am încheiat anul 2015 cu rezultate excepționale, reușind să nu ratăm niciun proiect dintre cele 35 pe care le-am avut în implementare pe fonduri europene, deci, o rată de succes de sută la sută, pe care nu o are nimeni la un număr atât de mare de proiecte. Rata de absorbție este de asemenea mai mare decât oriunde în România, 95,34%, iar pe bani de la bugetul local am susținut un număr uriaș de proiecte de mare impact pentru populație. Cel mai mare accent îl punem pe Sănătate”, a explicat Robu.
Tion.ro v-a prezentat deja care sunt investițiile atacate de municipalitate în bugetul local din acest an și câți bani primește fiecare.
Autobuze noi, tramvaie modernizate, o parcare supraterană în zona Badea Cârțan, șantiere la pasajele Jiul și Popa Șapcă, acoperișuri verzi, investiții în cartiere – sunt doar câteva dintre promisiunile primăriei pe anul 2016, cu bani din bugetul local. Potrivit primarului, vor fi făcute investiții în absolut toate cartierele.
„Tratăm cu aceeași atenție toate zonele orașului: Dâmbovița, Blașcovici, Calea Lipovei, peste tot avem lucrări. Toate vor fi demarate și finalizate în timp scurt. Acoperim absolut tot spectrul de activități, zona culturală, zona sportivă, toate își găsesc atenția pe care o merită”, a mai spus edilul.
Consilierul local Bogdan Herzog s-a înghesuit să vorbească, atrăgând atenția că dezbaterea este, de fapt, o prezentare, pentru că timișorenii nu au avut timp să analizeze bugetul, proiectul fiind publicat abia miercuri dimineață pe site-ul primăriei. Au urmat apoi câteva momente de țipete, în care vorbeau atât primarul Robu, cât și consilierul local independent, unul peste altul.
„Ați cerut permisiunea să vorbiți, v-ați înscris pe listă? La nesimțirea ce vă caracterizează, sigur că puteți vorbi peste mine… Suntem într-o ședință publică în care normele elementare de bună conduită spun că trebuie să se ceară cuvântul”, i-a spus Robu.
„Normele spun că trebuie să prezentați bugetul din timp, înainte să chemați oamenii, să poată consulta și apoi să facă propuneri. Normele de bun simț spun că funcționarii primăriei se prezintă în fața comisiilor… Dumneavoastră sunteți obișnuit să fiți aplaudat, noi trebuie să știm despre ce este vorba”, i-a replicat Herzog, moment în care primarul Timișoarei a spus că după alegeri „nu o să mai pupe CLT, că s-a săturat lumea de boicot”.
Abia după mica ceartă au luat cuvântul timișorenii. Un tânăr inginer, curios de investițiile din oraș, a dorit să știe dacă s-ar putea face parcări supraetajate în cartiere. Nici vorbă, i-a spus Robu, singura parcare aflată în plan pentru acest an fiind, momentan, cea din Badea Cârțan.
O altă timișoreancă a mers la dezbatere să întrebe de ce nu a primit locuință de la primărie, deși a depus un dosar anul trecut, în aprilie.
Consilierul PSD Daniel Idolu a propus ca funcționarii primăriei să publice pe site-ul instituției notele de fundamentare pentru investițiile din buget. Primarul a fost deschis la această propunere.
Un singur președinte de consiliu de cartier a fost prezent la dezbatere, Ion Olaru, din cartierul Plopi. Omul s-a plâns că autobuzul 22 nu merge până în cartierul pe care îl reprezintă și i-a cerut primarului să îl cheme la discuții pe șeful RATT, Ioan Goia, care refuză să prelungească traseul mijloacelor de transport în comun. Olaru s-a plâns și de faptul că hidranții din oraș nu sunt întreținuți. Un alt locuitor din Plopi s-a plâns că primăria nu amenajează utilități pe un teren din cartier, practic un câmp, lângă care are și el teren. Au fost minute bune de „negocieri”, până când primarul l-a atenționat că primăria nu poate face investiții pe un teren plin de buruieni pentru a crește valoarea proprietăților locuitorilor.
O timișoreancă a vrut să știe de ce în buget nu apar… investițiile la trotuare.
Așadar, doar câțiva oameni au venit să facă propuneri de investiții, cei care au vorbit cel mai mult fiind consilierii locali. A fost o dezbatere care a durat puțin peste două ore. Concluzia? Consilierii locali vor să mai dezbată încă o dată, ei de ei, așa că le-au cerut funcționarilor primăriei să se prezinte cu proiectul de buget la comisii, luni, pentru ca marți să poată intra în ședința de consiliu local.
Bugetul local al Timișoarei, pe anul acesta, este puțin peste 209 milioane de euro, bani la care se adaugă și bugetul instituțiilor publice, de 73 milioane de euro.
În total, în 2016, Primăria Timișoara mizează pe un buget de 278,1 milioane de euro, puțin mai mic față de cel de anul trecut, când a fost de aproape 294 milioane de euro.
Practic, bugetul local al Timișoarei, format din veniturile totale, este estimat la 949,3 milioane de lei, la care se adaugă și bugetul instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și din subvenții din bugetul local – 335 milioane de lei, precum și bugetul fondurilor externe nerambursabile, de doar 3,1 milioane de lei, rezultând un total, fără transferurile între bugete, de 1.260.701.380 de lei.
Pe ce se duc banii Timișoarei în acest an? Cei mai mulți bani se duc, ca în fiecare an, pe Secțiunea de Funcționare – 651 de milioane de lei, în timp ce pe Secțiunea de Dezvoltare în 2016 au fost programați 298 de milioane de lei din bugetul local. Așadar, aproape 300 de milioane de lei, adică 65,7 milioane de euro, se vor duce pe investiții în Timișoara anului 2016.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!