O procedură care durează mai multe ore, dar care e mult mai naturală decât o cezariană, este naşterea în apă, o procedură folosită de tot mai multe femei. Din păcate, acest mod de naştere nu este utilizat în mod regulat, iar la Timişoara este disponibil doar în cadrul unei clinici private.
Procedura se pune în practică într-o cameră specială. Deocamdată naşterea se produce într-un fel de jacuzzi, într-o ambianţă cromatică şi de sunet produse de un sistem special, în apă caldă, la 37 de grade. Această atmosferă relaxează enorm mama şi aceasta ajunge să nască fără a avea nevoie de anestezie, am aflat de la Bogdan Cioată, director medical în cadrul clinicii timişorene.
„Apa caldă o ajută pe pacientă să se relaxeze fizic și psihic și atenuează durerile. Dar, totuși, nu este un lucru simplu pentru că trebuie să stai pe toată perioada travaliului în dureri, într-o poziție incomodă. Fătul se mişcă singur, el se aşează în poziţia optimă, el ştie cel mai bine, cum trebuie să stea. Iar această poziţionare face bine şi mamei, nu sunt dureri la fel”, a declarat Bogdan Cioată.
În bazinul special de naştere există loc atât pentru mamă cât şi pentru medic, acesta supraveghează întreaga procedură şi intervine la timp dacă este cazul. Interesant este că odată încercată procedura naşterii în apă este folosită şi la următoarele naşteri de către mamă.
Diferenţa de preţ faţă de naşterea normală, la clinicile private care oferă acest serviciu, este aproape inexistentă, pentru naşterea în bazin preţul este în jurul a 1.300 de euro. Procedura este adoptată de tot mai multe mame, procentul naşterilor în apă fiind în creştere. Anul trecut au fost în jur de 10 – 15 naşteri prin această procedură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!