Sălile în care se desfăşoară cercurile Palatului Copiilor par neîncăpătoare după ora 16, când încep cursurile. Holurile pe care aşteaptă părinţii sunt, de asemenea, sufocante. În situaţia asta s-a ajuns după ce instituţia de tradiţie în Timişoara a trebuit să părăsească sediul de lângă Parcul Copiilor, atunci când clădirea a fost retrocedată. Provizoriu, fosta administraţie a oraşului a găsit o soluţie de compromis, într-unul din fostele cămine ale Liceului de Chimie Azur. Spaţiul, însă, este total insuficient pentru copiii care aleg ca după şcoală, în loc să se joace, să înveţe să cânte, să danseze sau diverse sporturi.
„Din punctul meu vedere, Palatul Copiilor este o temă majoră a acestui oraș. Chiar dacă nu este finanțat de noi, ci de Ministerul Învățământului, el în acest moment funcționează într-un spațiu furnizat de primărie, la Liceul Azur. Acolo, Secţia 2 are două etaje, iar Palatul Copiilor celelalte două etaje. Mai au spaţii închiriate pe te miri unde, sau prin mila Colegiului Tehnic de Vest. Navomodelismul a fost şi somat să părăsească spaţiul pe care îl ocupă, deşi acest cerc are rezultate la nivel mondial. Palatul Copiilor are 42 de cercuri şi 5493 de elevi înscrişi. Toţi aceşti elevi au o mamă sau un tată care mai merg să îi vadă. Se calcă în picioare. Au cercuri sportive care nu au unde să se desfăşoare. Se duc pe terenul de sport. Locaţia în sine nu asigură absolut nimic. Ăştia nu sunt copii pe care trebuie să îi mai îndrepţi spre ceva. Au decis deja să aibă o activitate extraşcolară, nu mai trebuie să îi încurajăm noi”, trage un semnal de alarmă consilierul local Andrei Petrişor.
Acesta susţine că Palatul Copiilor ar putea funcţiona fără probleme la Şcoala Generală nr. 9, în aceeaşi clădire în care ar fi trebuit să se mute şi Liceul de Arte Plastice.
„Am găsit o locaţie la Şcoala Generală nr. 9, care stă de patru ani nefolosită. Am vorbit pe tema asta şi cu domnul viceprimar Dan Diaconu, rugămintea mea este ca şi primarul să ia atitudine şi să mute Palatul Copiilor. La Şcoala Generală nr. 9, cu investiţii minime s-ar putea amenaja acel spaţiu. Ideal ar fi să construim un nou Palat al Copiilor. A fost un proiect, trebuia construit lângă Liceul Sportiv. Dar totul a rămas la nivel de discuţie”, a mai spus Petrişor.
La rândul lui, primarul Nicolae Robu susţine că are cunoştinţă despre această situaţie şi că, împreună cu conducerea Primăriei Timişoara, va încerca să găsească o soluţie. Deocamdată, aceasta nu este finală.
„Primăria are în vedere să găsească un alt spaţiu pentru Palatul Copiilor. Chiar am avut o discuţie cu viceprimarul Dan Diaconu pe acest subiect. Avem informaţii că acea clădire din campusul Liceului Azur este total necorespunzătoare şi vom avea în vedere o soluţie mai bună. Nu am decis încă nimic, dar sunt câteva variante”, a afirmat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!