Încă de la primele ore ale dimineții de duminică, timișorenii au pornit la drum către Buziaș, unde îi așteptau mâncăruri alese și foarte multă voie bună. Festivalul Papricașului a ajuns la cea de-a șasea ediție, transformându-se într-un eveniment de proporții.
Duminică, mii de persoane au venit la festival, iar organizatorii estimează că, în total, în acest week-end, au trecut pe la festivalul de la Buziaș peste 12.000 de persoane. Numărul mare de participanți a transformat localitatea într-o enormă parcare, străzile din apropierea parcului din Buziaș, unde a avut loc evenimentul, fiind pline de mașini.
Pe drumul dintre Timișoara și Buziaș s-a mers greu din cauza numărului mare de persoane care au încercat să ajungă la festival și mai ales a faptului că podul de la Albina este tot în lucrări, motiv pentru care se circulă cu restricții în zonă. Cozile de mașini s-au întins pe mai mulți kilometri, iar unii dintre șoferi s-au plâns că au stat zeci de minute în trafic în zona respectivă. Polițiștii rutieri au fost prezenți în zona podului de la Albina pentru a direcționa traficul în cursul după-amiezii.
Odată ajunși la Buziaș însă, oamenii au avut de ales între o mulțime de bunătăți. Așa cum era de așteptat, vedeta festivalului a fost papricașul, iar duminică dimineața bucătarii au încins ceaunele. Astfel, vizitatorii au putut să se bucure de papricaș atât în forme tradiționale, cât și de unele variante mai inventive: papricaș cu găluște, cartofi, fasole ori varză, cu porc, vită, pui, ied sau cerb lopătar ori papricaș în pâine, ca să enumerăm doar câteva. Prețurile au fost de la 10 lei porția până la 15 lei cu salată ori murături pe lângă.
La ora 13, juriul a degustat din mâncarea pregătită de zecile de echipe care au intrat în concurs și a desemnat câștigătorii, printre aceștia aflându-se și bucătari timișoreni.
„Au fost în concurs 48 de ceaune, 57 în total, pentru că unele au mai fost cu sarmale, fasole, care nu au intrat în concursul tradițional. Au veni 38 de firme, din Satu-Mare, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și am avut o echipă din Szeged. Premiul I l-a câștigat echipa din Satu-Mare, cu un gulaș extraordinar de vită, locul II echipa din Arad, iar locul III o echipă din Timișoara. Au mai fost date și două premii speciale: Premiul Inimii, pentru echipa bucătarilor din Penitenciarul Timișoara și pentru echipa din Szeged”, a declarat Sorin Munteanu, directorul stațiunii Buziaș și unul dintre organizatorii festivalului.
N-au lipsit nici mititeii, frigăruile ori hamsiile, iar oferta a fost variată și la capitolul desert: de la plăcintă cu dovleac la cozonaci și clătite.
Festivalul Papricașului le-a oferit celor prezenți nu doar bucate alese, ci și un program artistic pe măsură. Vizitatorii s-au putut bucura de spectacole folclorice pregătite de ansambluri din vestul țării: „Izvorașul” din Buziaș, „Bănățeana” din Timișoara, „Sveti-Nicola” din Deta, „Datini arădene” din Arad şi Periam, „Bujoreanca” din Traian Vuia, „Bocșana” din Bocșa, „Vermeșana” din Vermeș şi „Satu meu” din Ramna – Caraș-Severin, „Hora Timișului” din Timișoara, „Iedera” din Oţelu Roșu – Caraș-Severin, „Doina Timișului” din Timișoara, „Pusta Banatului” din Timișoara şi „Boldureanca” din Boldur. Au întreținut atmosfera soliștii: Adrian Stanca, Liliana Savu Badea, Cornelia Lupulescu, Ramona Torzan Gomboș, Traian Barbu, Luminița Istodor, Mircea Cârțișorean, Adriana Curtu Voaidoș, Carmen Ienci și mulți alții.
Evenimentul nu a scăpat neobservat nici de politicieni, care au profitat de mulțimea adunată la festival pentru a-și face campanie electorală. Astfel, printre ceaunele încinse s-a plimbat și Nicolae Robu alături de alți membri ai PNL, dar și candidatul independent Monica Macovei.
Alte articole pe aceeași temă:
Se incing ceaunele, in weekend, la Buzias: se pregateste Festivalul Papricasului
Citiți principiile noastre de moderare aici!