Legea nu permite administrațiilor locale să aloce bani pentru renovarea acestora, iar reprezentanții primăriei se chinuie de ceva vreme să facă lobby pentru schimbarea legislației. În toamna anului trecut, conducerea Primăriei Timișoara a trimis o scrisoare chiar și președintelui Klaus Iohannis, prin care îl ruga să intervină în această problemă.
Municipalitatea are două programe prin care ar putea acorda bani asociațiilor de locatari pentru renovarea imobilelor istorice, însă ambele sunt blocate de legislație: unul cu bani din bugetul local, iar altul cu bani de la nemți, printr-un împrumut luat de primărie. Milioane de euro zac nefolosite, iar acum suntem pe punctul de a pierde și banii de la nemți, care erau dispuși să ne împrumute 5 milioane de euro, cu un grant de 2 milioane de euro – bani nerambursabili. Acordul dintre primărie și banca din Germania a expirat, iar nemții încă nu ne-au spus dacă sunt de acord să îl prelungească ori nu.
„Anul trecut am bugetat și am pregătit clădiri istorice pentru reabilitare, am sperat în clarificări legislative și răspunsuri pozitive, dar, din păcate, ele nu au existat. Sper ca 2016 să ne aducă, în prima sa parte, aprobarea inițiativei legislative pe care am propus-o în urmă cu șase luni și deblocarea acestui proiect extrem de important pentru Timișoara. Proiectul trebuie aprobat de Camera Deputaților”, a declarat, pentru Tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Timișoara se laudă cu un patrimoniu de 14.000 de clădiri istorice, multe dintre ele în stare avansată de degradare. În timp ce bucăți din imobile cad pe stradă punând în pericol viața trecătorilor, primăria stă cu milioane de euro blocate în conturi.
„În tot anul 2015 am încercat să aducem pe agenda publică națională problema clădirilor istorice, a imposibilității administrațiilor locale de a interveni, problemă acută în Timișoara, cu cel mai mare patrimoniu din acest punct de vedere din România, dar și a altor orașe din țară. Am sensibilizat în demersurile noastre Ordinul Arhitecților, arhitecții șefi din alte orașe, primari, membri ai Parlamentului. Unul dintre demersuri, inițiativa legislativă de modificare a Legii 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, se află în dezbaterea comisiilor Camerei Deputaților în acest început de an”, ne-a mai spus Diaconu.
Practic, proiectul de lege propune un mecanism asemănător celui după care sunt anvelopate blocurile de locuințe.
„Se propune, practic, un mecanism asemănător celui de la eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe, prin care municipalitatea poate investi cu recuperarea sumelor prin taxa de reabilitare clădire istorică într-un termen fix. În paralel, Codul Fiscal aduce noi prevederi coercitive pentru imobilele lăsate în degradare și care permit o mai mare presiune asupra reabilitării acestora de către proprietari. Din păcate, pentru unele dintre finanțări sperăm ca răspunsurile pozitive să nu ajungă prea târziu. Mecanismul de lucru dezvoltat împreună cu Banca de Dezvoltare a Germaniei este unul foarte amănunțit și pregătit pentru un număr important de clădiri. Vorbim de un împrumut totuși, pe care municipalitatea îl are la dispoziție, nu despre o finanțare nerambursabilă. Am cerut prelungirea acestui acord, care a expirat la sfârșitul anului 2015, în speranța unei modificări legislative. Vom continua, de asemenea, să alocam în buget sume pentru programul local”, a mai explicat viceprimarul Dan Diaconu pentru Tion.ro.
Timişoara beneficiază de 5 milioane de euro din partea KfW – Banca de Dezvoltare a Germaniei pentru reabilitarea clădirilor monumente istorice: un împrumut de 3 milioane de euro pe 30 de ani, cu 10 ani perioadă de graţie şi 2% dobândă pe an, dar şi un grant de 2 milioane de euro, bani nerambursabili. Cu aceşti bani pot fi reabilitate atât clădiri deținute de persoane private, cât și imobile aflate în proprietate publică.
Până în prezent, conducerea Primăriei Timișoara încă nu a primit un răspuns de la nemți și nu se știe dacă acordul va fi prelungit sau nu.
Alte articole pe aceeași temă:
Zece cladiri istorice ale Timisoarei ar putea fi salvate, intr-o prima etapa, prin programul KfW
Locuiesti intr-un imobil istoric si cade casa pe tine, scrie-i parlamentarului tau!
Locuiti intr-o cladire istorica si nu aveti bani de reabilitare? Puteti apela la primarie!
Primaria Timisoara: va dam bani sa refaceti cladirile istorice, dar… s-ar putea sa nu fie legal!
Un milion de euro de la bugetul local pentru repararea cladirilor istorice private din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!