Muzeul Revoluției Române este un deziderat încă neîmplinit la aproape 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara. Săptămâna viitoare va fi semnat documentul de trecere a fostei garnizoane din Piața Libertății din Timișoara de la Ministerul Apărării la Ministerul Culturii. După aceea se va demara Studiul de Fezabilitate, dar nu există nicio garanție că muzeul va fi funcțional și gata să primească turiști în anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, iar ministrul nici nu s-a „aventurat” în a înainta un termen…
„Un muzeu important, care cel puțin pentru timișoreni și locuitorii României va fi un simbol – semnifică eliberarea de sub comunism a României. Vom demara extrem de rapid Studiul de Fezabilitate (SF). În funcție de rezultate vom avea costurile de reabilitare a clădirii respective. Nu aș vrea să înaintez un termen, dar după ce va fi realizat SF-ul vom putea spune când va fi gata muzeul. Prețul reabilitării clădirii și realizării muzeului va fi stabilit în urma Studiului de Fezabilitate. Dacă ne-am asumat acest lucru, atunci o să realizăm și acest muzeu”, a spus ministrul Culturii Daniel Breaz la Timișoara.
Conform reprezentanților Ministerului Culturii, clădirea fostei garnizoane nu va suferi modificări, va fi reabilitată și își va păstra forma exterioară. Când va începe proiectarea interiorului clădirii va avea loc o discuție mixtă cu un curator, care va avea o viziune asupra designului. În anumite încăperi vor fi rulate anumite imagini de la Timișoara, din alte orașe, de la Revoluție, iar Memorialul Revoluției își va găsi un loc în viitorul Muzeu al Revoluției Române din Piața Libertății, conform ministrului Breaz.
„Cred că se va găsi înțelegere și exponatele de la Memorialul Revoluției vor fi puse în acest muzeu. Până se va termina reabilitarea, dânșii (reprezentanții Memorialului Revoluției) își vor desfășura activitatea exact unde și-o desfășoară în momentul de față, când se va termina noua clădire se vor muta în această clădire reabilitată”, a spus ministrul, la Timișoara.
Memorialul Revoluției, condus de Traian Orban, se află pe strada Popa Șapcă nr. 3-5, în Timișoara, și este locul unde există mărturii ale Revoluției din 1989. Reprezentanții Ministerului Culturii spun că își va găsi un loc în viitorul Muzeu al Revoluției.
„Memorialul Revoluției își va găsi un loc în interiorul noului Muzeu al Revoluției Române. Memorialul Revoluției deține o serie de mărturii, exponate, care își pot găsi locul în acest muzeu”, a spus secretarul de stat Ion Ardeal Ieremia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!