“L-am informat pe Victor Ponta că am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe”, a declarat Titus Corlățean în cadrul unei declarații de presă.
Corlățean a mai precizat că s-au luat măsuri pentru suplimentarea cabinelor în secțiile de vot și suplimentarea birourilor secțiilor de votare din străinătate, pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
“După cum este cunoscut, MAE a informat în ultimele zile, inclusiv pe parcursul weekendului, în legătură cu măsurile adoptate pentru sprijinirea în cât mai bune condiţii a turului doi al alegerilor prezidenţiale. MAE a pus la dispoziţia BES o echipă de aproximativ 800 de diplomaţi pentru suplimentarea birourilor secţiilor de votare. Am anunţat creşterea numărului de cabine în secţiile de vot. Instituţia MAE a făcut şi va continua să facă tot ce este necesar şi legal pentru exercitarea dreptului la vot în străinătate”, a mai spus Titus Corlățean.
Acesta a mai precizat că numărul secțiilor de votare din străinătate nu poate fi modificat:
“După hotărârea BEC adoptată marţea trecută, am fost informaţi de apariţia unui al doilea comunicat al BEC. În noaptea de vineri spre sâmbătă, la 23.58, am primit la sediul MAE un comunicat şi o adresă în care BEC ne comunică inexistenţa unui impediment legal referitor la organizarea unor noi secţii de votare în străinătate”.
Săptămâna trecută au avut loc proteste în mai multe orașe ale țării față de modul în care a fost organizat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, printre care Timișoara, Oradea, Cluj, București.
Și președintele Traian Băsescu a cerut demiterea lui Titus Corlățean, de două ori.
UPDATE. Teodor Meleșcanu a fost propus ca ministru al Afacerilor Externe în locul lui Corlățean.
Premierul Victor Ponta l-a nominalizat pe fostul director al SIE, Teodor Meleșcanu, pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe. Premierul a transmis nominalizarea sa și președintelui Traian Băsescu.
Ponta a declarat, luni, la Palatul Victoria, că primul tur al alegerilor prezidențiale a fost organizat ireproşabil pe teritoriul României, iar problemele sesizate la secțiile din diaspora au fost din cauza procedurilor care durează extrem de mult.
„În data de 2 noiembrie s-au organizat pe teritoriul României desfășurarea absolut ireproșabilă a votului, validat de CCR. 9,5 milioane de români au votat în țară, 160.000 în diaspora. Faptul că au existat secții de vot în diaspora unde cetățeni români nu au putut vota au impus în continuare asigurarea pentru 16 noiembrie a tuturor condițiilor necesare pentru ca toți cetățenii români să poată vota. Nemulțumirea lor e legitimă și măsurile dispuse de BEC și MAE privind reducerea timpului pentru procedurile administrative vor fi sprijinite mâine în ședința de guvern”, a declarat Victor Ponta.
Premierul a făcut și referiri la presiunile venite din partea președintelui Băsescu și a lui Klaus Iohannis, spunând că cei doi cer ca MAE să încalce legea, astfel încât să poată contesta rezultatul votului de duminică.
„Există o latură politică care cu siguranță denaturează sensul campaniei electorale, presiuni inadmisibile ale lui Băsescu și Iohannis care cere MAE sa încalce legea cu scopul ca duminică să poată fi contestat rezultatul votului. MAE a prezentat azi un punct de vedere asupra măsurilor legale ce pot fi luate. Ministrul de Externe și-a depus demisia pentru a nu afecta funcționarea legală a MAE. Am acceptat demisia sa și am trimis către președinte propunerea ca Teodor Meleșcanu să ocupe funcția de ministru de Externe, să organizeze conforma dispozițiilor legale și ale BEC desfășurarea votului în diaspora pentru ca dreptul fundamental la vot să fie respectat. Instituțiile publice vor rezista presiunilor ilegale și ilegitime făcute de cel care va fi în 16 noiembrie fostul președinte al României”, a mai spus Victor Ponta.
Teodor Meleşcanu a demisionat, în septembrie, de la conducerea Serviciului de Informaţii Externe pentru a participa la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Acesta a obţinut, în diaspora, 1.374 voturi (0,85%) şi 104.131 (1,09%) pe ansamblu. Câteva zile mai târziu, Meleșcanu şi-a anunţat susţinerea pentru Victor Ponta în turul al doilea al prezidenţialelor. La rândul său, Ponta a declarat că, dacă va câştiga alegerile, Meleșcanu va fi în echipa sa de la Cotroceni, ca şi consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.
UPDATE 2. FADERE cere 1.000 de secții de vot și dublarea numărului de ștampile în secțiile deja existente, pe lângă demisia lui Corlățean.
Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) au anunțat că demisia lui Corlățean nu este suficientă. Reprezentanții federației cer ca în turul doi al alegerilor prezidențiale să fie amenajate 1.000 de secții de votare, iar numărul de ștampile în secțiile deja existente să fie dublat.
“Considerăm că demisia domnului Corlăţean este insuficientă. Noi cerem 1.000 secţii de vot, dublarea numărului personalului şi a ştampilelor în secţiile deja existente. Cerem încă o dată domnului Victor Ponta, prim-ministru al României, formarea unui comitet de criză care să găsească soluţii viabile care să garantizeze votul românilor din diaspora”, se arată într-un comunicat de presă transmis de FADERE.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, românii din diaspora au putut vota în 294 de secţii de votare din 95 de state. MAE a trimis, pentru primul tur, 600.000 de buletine de vot. Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ 3 milioane de români trăiesc în afara ţării, dar se estimează că numărul lor este mai mare.
UPDATE 3. Traian Băsescu a semnat decretul de numire al lui Meleșcanu în funcția de ministru al Afacerilor Externe.
Președintele Traian Băsescu a semnat, luni după-amiază, decretul privind încetarea mandatului lui Titus Corlăţean la şefia Ministerului Afacerilor Externe, dar și decretul privind numirea în funcţia de ministru de Externe a lui Teodor Meleşcanu.
UPDATE 4. Teodor Meleșcanu a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru de Externe.
Teodor Meleșcanu a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru de Externe, la Palatul Cotroceni, luni după-amiază, în prezența președintelui Traian Băsescu, a premierului Victor Ponta și a mai multor consilieri ai Administraţiei Prezidenţiale.
Înaintea jurământului lui Meleșcanu, șeful statului a ținut să adreseze un scurt mesaj, contrar obiceiului. Băsescu a spus că demisia lui Titus Corlăţean a fost târzie, explicând că nu l-ar fi numit în funcţie pe Meleșcanu, dar o face, totuşi, având în vedere urgenţa.
„Înainte de a depune jurământul, vreau să observ că demisia domnului Corlățean a intervenit prea târziu; dânsul trebuia să-și asume eșecul din data de 2 (n.r. – noiembrie) noaptea. Vreau să știți, domnule ministru, că nici pe dumneavoastră nu v-aș fi numit, având în vedere întâmplările din ultimul an de mandat al dumneavoastră la SIE. Dar o fac datorită urgenței și mai ales pentru că am rămas cu o declarație a dumneavoastră în minte – că, dacă ați fi fost ministru de Externe, nu s-ar fi întâmplat cu votul din diaspora. Având încredere, totuși, în ceea ce ați spus public, vă invit să depuneți jurământul”, a spus Traian Băsescu.
La final, Teodor Meleşcanu a citit jurământul de învestitură, a semnat documentul, după care i l-a înmânat şefului statului, cu care a dat mâna, evenimentul luând, astfel, sfârşit.
Foto: realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!