Polițiștii îi informează pe alegătorii din Timiș că promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. De asemenea, și persoanele care votează fără a avea drept de vot sau cele care votează de mai multe ori riscă dosar penal. Chiar și tentativa de a comite aceste fapte se pedepsește.
Autorităţile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetăţenii care săvârşesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii. Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, Autorităţii Electorale Permanente.
Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple şi se vor sesiza organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.
Sunt considerate fapte penale și tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false la referendum, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, pedeapsa în aceste cazuri fiind închisoare de la 2 ani la 7 ani. Tentativa de asemenea se pedepseşte.
Pentru informarea a cât mai multor votanți cu privire la prevederile legale și sancțiunile pe care le riscă în cazul în care le vor încălca, polițiștii au pornit o campanie națională de informare, care se va încheia în ziua referendumului, pe 29 iulie.
Ultimele pregatiri pentru referendum in Timis
Unde vor vota timisenii la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!