Municipalitatea ar putea câștiga aproape 200.000 de euro pentru a dezvolta o astfel de aplicație, după ce a depus un proiect pe fonduri europene, împreună cu Serbia. Potrivit edilului-șef, ar fi vorba despre un muzeu virtual, dar și despre seminare și schimburi de experiență.
„Se va realiza un soi de muzeu virtual, care va ajuta turiștii să dezvolte imagini greu accesibile. Avem turism de agrement, turism medical și, evident, la loc foarte bine poziționat, turismul cultural. Aplicațiile pe care le vom genera în cadrul proiectului ne vor ajuta să promovăm Timișoara pentru turismul cultural. Când ești în vecinătatea unor obiecte, poți să afli detalii despre obiectivele din zonă. Depinde până la ce nivel sunt duse lucrurile, sigur, la nivelul avansat poți avea inclusiv o realitate virtuală. Te uiți pe tabletă, pe un smartphone și poți să intri în interiorul obiectivelor. Când se va merge pe trasee turistice, în mod automat, în funcție de poziția în care se află mijlocul de transport, turistul ar putea să primească informații de genul «dacă vă uitați la stânga, vedeți clădirea cutare, care a fost construită atunci… puțin mai în dreapta veți vedea un parc» ș.a.m.d., toate acestea sunt făcute, sunt realități, noi trebuie să promovăm înaltele tehnologii”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Edilul-șef susține că Timișoara nu poate rămâne la coadă și că ar trebui să fie în fruntea orașelor care au o asemenea aplicație. Practic, în cadrul proiectului va fi dezvoltată o aplicație pentru smartphone și tablete, de natura realității augmentate, în sensul unui muzeu virtual care va ajuta turiștii să descopere informații și imagini greu accesibile, referitoare la moștenirea culturală a zonei de referință. Proiectul mai presupune organizarea unor diverse seminare și schimburi de experiență referitoare la activitățile inovative dedicate specialiștilor din domeniul turismului cultural, se arată în descrierea proiectului depus de Primăria Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara și Asociația Cetățenilor „Muzeul Berii Djordje Vajfert” din Pancevo, Serbia.
Bugetul total al proiectului este de 486.927 de euro, cu tot cu TVA, din care bugetul Timișoarei ar fi de 196.528 de euro, cu tot cu TVA. Asta dacă proiectul este aprobat de oficialii UE.
Citiți principiile noastre de moderare aici!