În fiecare an, în luna decembrie, ochii întregii lumi se îndreaptă către Timişoara, locul în care a izbucnit Revoluţia Română şi locul în care au murit primii români pentru Libertate. De asemenea, pe parcursul anului, turiştii care vin în oraşul de pe Bega vor să afle mai multe despre acele momente. La un sfert de veac de la sângerosul Decembrie 1989, în afara eforturilor făcute de cei de la Memorialul Revoluţiei, Timişoara nu are un adevărat Muzeu al Revoluţiei, care să ţină vie amintirea acelor zile şi care, de ce nu, să se ocupe şi de cercetarea evenimentelor care au început în 16 decembrie.
În urmă cu aproape doi ani, în primăvara anului 2013, ministrul Culturii de atunci, Daniel Barbu, plin de optimism, anunţa demararea proiectului de construcţie a unui adevărat Muzeu al Revoluţiei, la Timişoara. Emoţionat, fostul ministru anunţa că această construcţie va demara imediat şi ar putea fi terminată înainte de marcarea a 24 de ani de la Revoluţie.
După câteva luni, la presiunea celor care protestau împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, Barbu pleca din minister, iar acest proiect era uitat în sertare.
Iată că ne aflăm în 2014, iar Timişoara marchează 25 de ani de la Revoluţia din 1989 şi acest muzeu se află tot la stadiul de proiect.
Senatorul liberal Ben-Oni Ardelean, unul dintre susţinătorii proiectului, spune că după spargerea USL nu a mai găsit deschidere la Ministerul Culturii şi că a reluat discuţia cu preşedintele ales, Klaus Iohannis, căruia i-a cerut sprijinul.
„Este un proiect pe care eu l-am inițiat, în campanie, și care a obținut semnătura tuturor parlamentarilor de Timișoara și a majorității din Timiș. Ulterior acestei inițiative am obținut din partea Ministerului Finanțelor o deschidere bugetară pentru un proiect către Ministerul Culturii. Ministerul Culturii trebuie să accepte operaționalizarea acestui proiect. Bineînțeles, decizii au fost luate când s-a dat deschiderea financiară pentru 3 milioane de euro. Ideea este că după ce am ieșit noi de la guvernare, în februarie, s-au încercat diverse discuții cu cei care au succedat la minister, dar nu a mai avut niciun fel de izbândă cu povestea asta și a rămas în aer tot proiectul. Acum, am reluat discuția și chiar ieri am vorbit cu președintele Klaus Iohannis despre problema asta și încercăm să vedem dacă din primăvară reușim să resuscităm povestea, în sensul că finanțarea este disponibilă, dar nu este un proiect al Timișoarei sau al Timișului, ci este un proiect care trebuie gestionat de către Ministerul Culturii”, a spus Ardelean.
Parlamentarul a mai explicat că în acest moment există „un draft de proiect”, dar, deşi fondurile ar fi asigurate, nu există voinţă.
„Între timp am făcut niște demersuri. Am avut de două ori echipe de experți din minister care a venit încoace și am avut discuții cu ei, cu alții care sunt implicați, cu cei de la Memorial (n.r. – Memorialul Revoluției), cu alți revoluționari și factori județeni și locali. Astfel, s-a scris un proiect, avem un draft de proiect. (…) Deocamdată repet, există finanțare, dar nu există un demaraj pe implementarea lui”, a mai spus Ardelean.
Alte articole pe aceeași temă:
Ministrul Culturii promite un adevarat Muzeu al Revolutiei la Timisoara pana la finele acestui an
Citiți principiile noastre de moderare aici!