Măgăoaia din fața Palatului Baroc, pusă acolo încă dinainte de Crăciun, care adăpostește de fapt un punct trafo, a costat primăria o sumedenie de bani, cam cât costă și statuia.
„Soclul confecționat din înveliș corten adăpostește la interior cele două panouri BMPT și firida de distribuție a fost ofertată în cadrul procedurii de achiziție publică. Costurile prevăzute în Deviz ofertă pentru punerea în operă a soclului de corten sunt de 58.500 lei, la care se adaugă TVA”, au declarat reprezentanții primăriei pentru tion.ro.
Vorbim, practic, despre peste 15.000 de euro. În ceea ce privește statuia, un personaj care trebuie atârnat pe construcția din fața Palatului Baroc, arhitectul care a întocmit proiectul de reabilitare a centrului istoric declara că ar costa 10.000 de euro. Reprezentanții primăriei spun însă că ar costa peste 60.000 de lei. Statuia nu a fost plătită.
Pentru ca aceasta să fie admirată într-un final de timișoreni, oficialii primăriei și proiectantul – SC Corint SRL – ar trebui să ajungă la o înțelegere, pentru că, până la urmă, se pare că opera de artă nu ar fi fost inclusă în documentație, ci doar în Proiectul Tehnic.
„Statuia numită Totem – creație a artistului Mircea Roman nu a fost amplasată până la această dată în Piața Unirii din cauza nerezolvării până în prezent a unor necorelări identificate între Proiectul Tehnic – elaborat de proiectantul SC Corint SRL și Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) – documentație care a stat la baza licitației câștigate de SC Corint SRL. Funcție de soluțiile care vor fi propuse de proiectant, se va finaliza și acest obiectiv. Statuia Totem nu a fost inclusă în Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), în schimb proiectantul SC Corint SRL a inclus în Proiectul Tehnic (parte scrisă și parte desenată) această lucrare, cu observația că aceasta nu a fost bugetată și implicit inclusă în Deviz ofertă”, au mai spus, pentru tion.ro, reprezentanții Primăriei Timișoara.
La întrebarea dacă în Piața Unirii va rămâne statuia Totem, va fi amplasată alta sau va rămâne „goală” namila din tablă, oficialii primăriei au răspuns că nu știu și că vor putea spune oficial „doar după rezolvarea necorelărilor constate”.
Vă reamintim, Mircea Roman mai are alte două lucrări expuse în centrul Timișoarei: „Marea piramidă” de pe strada Enrico Carusso și „Coajă de Om” de pe strada Eugeniu de Savoya. Au mai fost amplasate „Supermam”, de Virgil Scripcariu – pe strada Mercy; „Eva”, de Virgil Scripcariu – pe Vasile Alecsandri colț cu Eugeniu de Savoya; „Ansamblu de coloane”, din bronz și tehnică mixtă, autor Ion Nicodim – pe Eugeniu de Savoya; „De-a telefonul”, din bronz patinat, autor Bogdan Rață – în Piața Libertății.
Toate statuile ar fi costat 523.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 146.000 de euro, bani luați din bugetul local, spuneau reprezentanții primăriei, atunci când au făcut publică lista lor.
Articole pe aceeași temă:
Cum arata Totem, cea mai noua statuie din Piata Unirii din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!