Consiliul Local Timişoara a adoptat, în 2014, o hotărâre prin care îşi exprimă intenţia de a cumpăra clădirile în care funcţionează Colegiul Naţional Bănăţean şi Liceul Teoretic „Dositei Obradovici”. Atunci a fost împuternicită Comisia de negociere cu terţii a consiliului local să negocieze cu proprietarii, Ordinul Călugăriţelor de la Notre Dame, prin Episcopia Romano-Catolică de Timişoara, achiziţionarea clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea cele două şcoli. În ultimii ani s-a perceput o chirie de peste 21.000 de euro pe lună pentru spaţiile respective, în baza unui contract de închiriere încheiat în noiembrie 2012, care a fost prelungit. În vara anului 2014, autorităţile locale afirmau că Episcopia Romano-Catolică a prezentat un raport de evaluare pentru imobilele de pe bulevardele 16 Decembrie şi General Ion Dragalina, rezultând o valoare de piaţă de aproape 29,5 milioane lei, deci peste 6,5 milioane de euro, şi că mai trebuie să efectueze o expertiză tehnică generală, care să evidenţieze starea în care se află clădirile. Şi primăria a comandat o evaluare – a reieşit o valoare mai mică, care nu este publică. Acum negoicierile intră în linie dreaptă.
„Noi am început de foarte multă vreme negocierile cu Episcopia Romano-Catolică pentru ca primăria să cumpere acele clădiri în care își desfășoară activitatea Colegiul Național Bănățean. Prețul inițial era unul pe care noi nu-l puteam plăti. Am discutat de-a lungul timpului mai multe variante, a trebuit mereu să găsim formule prin care să cădem de acord, să ajungem în final la sume rezonabile, pe care să le putem asuma. Sigur că pe lângă sumele respective există și alte înțelegeri care țin de spații secundare, de modul în care procedăm vizavi de spații secundare. La ora actuală eu cred că tot ce-a fost de lămurit s-a cam lămurit. Sunt și clădiri asupra cărora există cereri de restituire depuse la Autoritatea Națională de Restituire a Proprietății. Este un proces mai complex, dar acest proces, după aprecierea mea, este acum spre final. Sper ca într-un orizont de timp relativ scurt, nu vreau să dau termene, să putem trage linia, să intrăm în comisia de negociere cu terții și apoi să supunem la votul consiliului local achiziția clădirilor. Este absolut necesar să rezolvăm această problemă, altminteri toată lumea este păgubită. Plătim chirii și sunt sume care în timp devin mari, nu putem face lucrări majore în spații care nu sunt ale noastre. Episcopia Romano-Catolică nu poate întreține niște spații pe care nu le folosește. După ce ajungem să facem transferul de proprietate în patrimoniul municipalității evident că vom da drumul la lucrări de întreținere, de renovare, de o altă amplitudine față de ceea ce s-a putut face până acum”, spune primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Este vorba de toate clădirile în care își desfășoară activitatea elevii Colegiului, mai puțin Casa Studenților, clădire aflată în zonă. Conform edilului, suma la care se ajunge cu tot cu clădirea Casei Studenților este una prea mare.
Alte articole pe aceeași temă:
Noi negocieri pentru cumpararea cladirii Colegiului Banatean – primaria a venit cu o oferta
Citiți principiile noastre de moderare aici!