Primii care au sesizat nereguli în timpul procesului de votare au fost două organizații non-guvernamentale: Expert Forum și Funky Citizens. Aceștia au sesizat că observatorii lor au întâmpinat probleme încă de la primele ore ale dimineții, nefiind lăsați să supravegheze procesul de votare.
„Între orele 6 și 7 câteva zeci de observatori acreditați de Expert Forum și Funky Citizens au sesizat faptul că nu au fost lăsați să intre în secțiile de votare în mod abuziv din diverse motive care țin de neînțelegerea procedurii de acreditare de către președinții secțiilor de votare. Dacă unii președinți au solicitat nejustificat copii după acreditare sau copii după ecusonul observatorilor pentru a le pune “la dosar”, în alte cazuri, personalul care asigură paza nu a lăsat observatorii nici măcar să intre în clădirea unde se află secțiile de votare”, au transmis cele două ONG-uri.
La solicitarea acestora, Autoritatea Electorală Permanentă a trimis un mesaj către toți președinții secțiilor de votare prin care le cerea să respecte legea.
„La secția 79 din Timișoara, președintele secției de votare a vrut să rețină acreditarea observatorului. La secția 159 din Timișoara președintele secției de votare a refuzat abuziv accesul observatorului la secția de votare, invocând faptul că <<a prezentat doar un ecuson purtând ștampila Expert Forum și a cărții de identitate>>. Legea prevede că <<Observatorii interni şi reprezentanţii instituţiilor mass- media româneşti pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare numai pe baza ecusoanelor prevăzute la alin. (2), însoţite de actul de identitate>>. La solicitarea EFOR și Funky Citizens, Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat trimiterea unui mesaj către toți președinții birourilor electorale pentru a permite accesul conform legii”, au mai transmis cele două organizații.
UPDATE ora 12: O femeie de 62 de ani din Timiș s-a ales cu dosar penal pentru tentativă de fraudare a votului după ce s-a prezentat la urne cu o carte de identitate expirată, deși figura în baza de date cu o altă carte de identitate valabilă. Femeia a încercat să voteze la o secție din Recaș, președintele acesteia sesizând imediat Poliția.
UPDATE ora 12.15: Unei femei de 76 de ani i s-a făcut rău în secția de votare de la Liceul „Calderon” din Timișoara. Membrii secției au chemat imediat salvarea, medicii sosind de urgență pentru a-i acorda primul ajutor.
UPDATE, ora 12.30: Cititorii ne sesizează – Pliante cu primarul Nicolae Robu care cere votul pentru PNL, distribuite în ziua alegerilor
Cititorii ne sesizează că au găsit, duminică, în mai multe zone din Timișoara pliante cu primarul Nicolae Robu care îndeamnă lumea să voteze PNL. Pliantele au fost descoperite atât în zona Soarelui, cartierul în care locuiește și primarul Timișoarei, cât și în zona străzii Cozia.
Dacă sesizați nereguli în timpul procesului de votare ne puteți sesiza pe adresa redactie@tion.ro
UPDATE ora 16. O tânără din Lugoj reclamă că la o secție din Timișoara nu a fost lăsată sa voteze pe liste suplimentare
Cititorii TION ne-au sesizat că ei sau prietenii lor cu avut probleme atunci când au vrut să voteze la altă secție decât cea la care sunt arondați, din același județ. O tânără a dorit să-și exprime votul la Timișoara, deși adresa din buletin este în Lugoj. Conform celor scrise de tânără pe o rețea de socializare, la prima secție în care a intrat i-a fost refuzat votul, iar la o secție din aceeași zonă, a fost lăsată să voteze, fără probleme, pe liste suplimentare.
„Am fost şi eu la vot în Timişoara, eu având adresa din buletin în Lugoj. La secţia 22 – Calea Aradului, mi s-a spus că nu am dreptul să votez pentru că nu am flotant, cu toate că le-am explicat că am posibilitatea să votez pe liste suplimentare. Nu m-au băgat în seamă, mi-au spus să merg la secţia căreia îi aparţin. M-am dus la 5 metri mai încolo, la secţia 23, unde, fără probleme, mi-au dat voie să votez. Nu vă lăsaţi păcăliţi de plictisito-ignoranţii secţiilor de vot, care nu s-au obosit să dea un ochi pe regulamentul electoral, că doar, pentru ce?? Pentru că am şi eu un amărât de drept garantat de Constituţie”, a scris pe Facebook o tânără.
La alegerile parlamentare puteți vota în orice secție din județul de domiciliu, dacă nu sunteți în ziua alegerilor în localitatea unde aveți adresa din buletin. Veți vota pe liste suplimentare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!