Robu a prezentat, vineri, mai multe cifre privind debitele restante pe care timişorenii le-au avut în 2013, atât persoane fizice, cât şi juridice, care cuprind impozitul pe clădiri, impozitul pe teren extravilan şi intravilan şi impozitul asupra mijloacelor de transport. Din debitele totale existente în 2013, care includ obligaţiile neplătite în anii anterior, precum şi majorările, primăria a realizat un grad de încasare de doar 48 la sută, cu aproape două procente mai mare decât în 2012, când gradul de colectare era de doar 46,2 la sută.
Concret, timişorenii datorau, în 2013, la impozitul pe clădiri 42 de milioane de lei, din care primăria a încasat doar 22,8 milioane. Gradul de încasare la acest capitol este de 56 la sută, faţă de 52 la sută cât era în 2012.
În ceea ce priveşte impozitul pe terenuri intravilane, timişorenii datorau în 2013 10,6 milioane de lei, iar primăria a încasat doar 4,3 milioane de lei, gradul de încasare fiind în acest caz de 42 la sută. În 2012, gradul de încasare era de 37 de procente.
La impozitul pe teren extravilan, datoriile timişorenilor ajungeau în 2013 la 586.000 de lei, din care au fost achitaţi 282.000 de lei, gradul de încasare fiind de aproape 50 de procente. În 2012, gradul de încasare era de 53 la sută.
Timişorenii sunt rău-platnici şi când vine vorba de impozitul pe maşini, debitele totale la acest capitol fiind de 63 de milioane de lei, din care s-au încasat doar 14 milioane, ceea ce înseamnă un grad de colectare de doar 24 la sută, similar cu cel din anul anterior.
Din aceste cifre rezultă că Primăria Timişoara a încasat doar 46 la sută din banii datoraţi de timişoreni, o creştere, totuşi, cu aproape cinci procente faţă de 2012, când media era de 41,5 la sută.
Situaţia nu este mai roză nici când vine vorba de firme. Astfel, acestea au achitat doar 52 la sută din sumele datorate din impozitul şi taxele pe clădiri, 65 la sută din impozitele şi taxele pe terenuri şi 47 la sută din impozitele asupra mijloacelor de transport. Media celor trei procente este de 51,6 la sută, cu un procent mai mic decât în 2012.
„Având în vedere că o bună parte din firme au intrat în insolvenţă, situaţia era de aşteptat să fie mai slabă la persoane juridice”, a afirmat Robu.
Confruntat cu această situaţie, primarul Nicolae Robu ameninţă că va trece la executări silite.
„Nu putem să stăm indiferenţi şi să vedem că unii cetăţeni şi firme nu îşi achită obligaţiile faţă de municipalitate. Dacă am sta nepăsători într-o astfel de situaţie am fi incorecţi faţă de cei care sunt buni platnici. (…) Măsura este aceea de a trece la execuţii silite. Direcţia Fiscală este pregătită acum ca în 2014 să treacă la execuţia silită a rău-platnicilor. Vom introduce o prevedere care ne va permite executarea silită a rău-platnicilor fără să ajungem în instanţă. Sper ca la sfârşitul anului 2014, începutul lui 2015 să vă pot comunica cifre mult îmbunătăţite faţă de cele existente acum. Vom fi necruţători cu toţi cei care sunt rău-platnici, pentru că aşa e cinstit, aşa e echitabil, să nu creăm două categorii de cetăţeni: cei care îşi achită impozitele şi taxele şi cei care nu îşi achită”, a concluzionat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!