Nicolae Robu s-a prezentat vineri dimineață la sediul DNA din București, el fiind citat într-un dosar de corupție. Primarul Timișoarei a declarat că nu știe în ce calitate a fost chemat, el fiind solicitat telefonic.
“Nu ştiu să vă zic nimic dar vă garantez că nu am nicio treabă cu corupţia. Nu ştiu despre ce e vorba. Am primit citaţia telefonic. Nu am emoţii pentru că nu am nicio legătură cu corupţia, nici cu traficul de influenţă. Am primit un telefon să fiu la ora 10.30. Vă spun când ies”, a declarat Nicolae Robu la intrarea în sediul DNA, potrivit Mediafax.
La audieri a fost chemat și fostul viceprimar al Timișoarei, Traian Stoia, dar și fostul primar Gheorghe Ciuhandu.
UPDATE. Gheorghe Ciuhandu, pus sub învinuire de DNA pentru abuz în serviciu
“Am fost chemat aici în calitate de suspect în vânzarea unor case naţionalizate în perioada în care am fost primar. Reproşul este clasic: abuz în serviciu. Nu ştiu valoarea prejudiciului. Primăria a vândut 1300 de locuinţe şi acum e vorba de 60 de locuinţe. Nu am obţinut nimic. Cei care au încheiat contractele au apreciat că şi eu mi-am însuşit punctele lor de vedere pentru că aveau toate vizele şi viza de specialitate”, a declarat Gheorghe Ciuhandu la ieșirea de la audieri, transmite Mediafax.
Potrivit surselor judiciare citate de Mediafax, dosarul în care sunt cercetați cei trei vizează retrocedarea ilegală a 968 de imobile din zona centrală a Timișoarei. Prejudiciul în acest caz a fost estimat la 40 de milioane de euro.
UPDATE2. Nicolae Robu, acuzat de DNA de abuz în serviciu
La ieșirea de la audieri, primarul Timișoarei a declarat că este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu vânzarea unor case din centrul istoric al oraşului.
“Se pare că s-au vândut circa o mie de de imobile. Nu mă pot pronunţa asupra a ceea ce a fost înainte. A existat o hotărâre a administraţiei precedente prin care s-a permis să se vândă apartamente şi pe baza de contracte de închiriere semnate anterior datei de intrare în vigoare a legii. Din mandatul meu sunt două apartamente. E vorba de un apartament cu o cameră de 24 mp şi unul de două camere către nişte familii modeste. Nu se poate vorbi de corupţie, de persoane sus-puse. Eu am cerut aparatului primăriei – şi am dovezi – să-mi spună dacă aceste tranzacţii au fost făcute cu respectarea legii şi am primit răspuns că da, s-a respectat legea. Mă consider nevinovat. De aia există un aparat de specialitate, să facă toate verificările. Probabil cele mai multe case s-au vândut în timpul domnului Ciuhandu, că a intrat în vigoare legea în 1996. În 2013 eu am cerut să se investigheze toate transferurile de proprietate şi am menţionat inclusiv clanuri”, a declarat Nicolae Robu, potrivit Mediafax.
Vă reamintim că în anul 2015 procurorii DNA au descins la Primăria Timișoara, pentru a verifica în modul în care au fost vândute casele naționalizate în baza Legii 112/ 1995 și au ridicat zeci de saci cu dosare.
UPDATE3. DNA confirmă. Ciuhandu, Robu, Martin Staia, Dan Diaconu și Traian Stoia, puși sub acuzare pentru abuz în serviciu. Prejudiciul – 40 de milioane de euro
Potrivit DNA, aproape întreaga fostă și actuală conducere a Primăriei Timișoara a fost pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu. Dosarul are legătură cu vânzarea a 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, prejudiciul estimat de procurori fiind de circa 40 de milioane de euro.
Astfel, au fost puși sub acuzare Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timișoarei în perioada 1996-2012, actualul primar Nicolae Robu, Martin Staia, fost director al Direcției de Patrimoniu, cel care l-a înlocuit în funcție pe Nicușor Miuț, fostul viceprimar Traian Stoia și actualul viceprimar Dan Diaconu.
„Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia: În perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului. Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.
Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată”, susțin procurorii DNA.
Însă, spun procurorii anticorupție, în ciuda legii, apartamentele au fost vândute unor „persoane influente” din Timișoara, care nu erau chiriași în momentul în care a intrat în vigoare legea 112.
„Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane”, mai transmit cei de la DNA.
Procurorii DNA i-au informat pe Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin și Diaconu Dan că au fost puși sub acuzare, însă cercetările ar putea include și alte nume din actuala sau fosta conducere a Primăriei Timișoara.
„În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai transmit cei de la DNA.
UPDATE4. Nicolae Robu: “Eu nu sunt învinuit de nimic. Audierea mea a fost făcută în calitate de suspect”
Primarul Timișoarei a dat detalii, vineri după-amiază, în legătură cu audierea sa la sediul DNA București.
“Astăzi, 17.02.2016, am fost audiat la DNA București, în cadrul unei anchete ample, care vizează vânzarea de locuințe de stat către persoane private, în perioada 1996 – prezent, pe baza legii 112/1995. Reamintesc: eu sunt Primar abia din 22.06.2012.
Se suspectează că, din cele peste 10000 de locuințe vândute, 1000 au fost vândute cu încălcarea legii. Dintre acestea 1000 asupra cărora planează suspiciuni, DOUĂ au fost vândute cu semnătura mea:
-un apartament cu o cameră, în suprafață de 26 mp
-un apartament cu două camere, în suprafață de 51 mp
Ambele sunt apartamente modeste, vândute unor familii modeste. Fac această mențiune întrucât ancheta a fost declanșată în urma unor sesizări de vânzare de locuințe foarte bune, la prețuri subevaluate, către persoane suspuse / potente financiar, presupus în condiții de corupție. Evident, nu este cazul, la vânzarea celor două locuințe cu semnătura mea”, a transmis edilul timișorean prin intermediul unei rețele de socializare.
Nicolae Robu mai spune că el a cerut clarificarea problemei clădirilor retrocedate încă din anul 2013.
Vreau să fiu foarte clar:
“1. Ancheta DNA este una firească și total legitimă. Asupra înstrăinării patrimoniului statului și administrațiilor locale, mereu au fost suspiciuni și DNA are chiar datoria de a face lumină. Eu însumi am cerut în 2013 să se facă lumină în această zonă atât de suspectă în percepția publică (vezi documentul din poza 1)
2. Eu nu sunt învinuit de nimic, nimeni nu este învinuit în această etapă a anchetei. Audierea mea a fost făcută în calitate de suspect, dată fiind semnătura mea pe cele două contracte
3. Preocuparea mea pentru legalitate absolută (risc pleonasmul) este dovedită de o mulțime de dispoziții scrise (respectiv note interne) și verbale prin care cer angajaților din aparat să respecte cu strictețe legea
4. În concret, cele două contracte semnate de mine au avut avize de legalitate de la juriști, dar, ulterior vânzării, eu am cerut, în scris, suplimentar deci, să mi se garanteze că vânzarea s-a făcut legal. Și mi s-a garantat! ( vezi documentele din pozele 2, 3 și 4)”, a explicat Robu.
Documentele pot fi consultate în galeria foto atașată acestui material.
Articole pe aceeași temă:
Perchezitii DNA, din nou, la Primaria Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!