Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, nu există nicio scuză pentru ceea ce s-a întâmplat pe șantierul Bălții Lămâița, iar proiectul datează de pe vremea Administrației Ciuhandu.
Vă reamintim că cititorii Tion.ro au atras atenția că Dorel a ajuns și pe acest șantier, amplasând câteva bănci exact lângă gărdulețul care împrejmuiește aleile.
Oficialii primăriei ne-au spus încă de atunci că este o măsură provizorie, dar totul s-a dovedit a fi o lucrare a unui Dorel. De data aceasta Dorel a fost dirigintele de șantier.
Până la urmă însă acesta și-a dat demisia, după ce ar fi fost amenințat cu plângere penală.
„Am avut bucuria să fiu anunțat că dirigintele de șantier și-a dat demisia, el nefiind angajatul primăriei, el este angajatul unei firme care a câștigat o licitație cu primăria. Am înțeles că și-ar fi dat demisia din poziția de diriginte de șantier. Doamne ajută! Nu pot decât să fiu mulțumit. Firma trebuie să desemneze un alt diriginte de șantier, noi avem o licitație cu o firmă, nu cu o persoană, proiectul are multe scăpări, foarte multe scăpări, trebuie odată și odată, ca proiectanții să răspundă, trebuie o legislație care să îi tragă la răspundere pentru scăpări. Nimeni nu este absurd, în domeniul construcțiilor este foarte greu, mereu apar elemente neprevăzute. Nu poți face anterior explorări exhaustive, ca să cunoști realitățile în toate detaliile lor. Și atunci, sunt firești anumite scăpări”, a declarat, marți, primarul Timișoarei.
Oricum, susține Nicolae Robu, proiectul are o multitudine de erori. Din fericire, cea de lângă Balta Lămâița a fost corectată.
„La toate proiectele poți înțelege anumite scăpări, dar poți înțelege, de exemplu, o asemenea aberație, ca cea de la Balta Lămâița, în care un proiectant să prevadă că acei stâlpișori de lemn trec prin fața băncii? Se poate înțelege așa ceva? Există vreo scuză să înțelegi? Nu există nicio scuză. Dar atunci, mecanismul este următorul: când se ajunge la punerea în practică, executantul constată că în schemă este această anomalie. Îl sesizează pe dirigintele de șantier, dirigintele de șantier îl informează pe beneficiar, beneficiarul îi cere proiectantului să emită o dispoziție de șantier de corecție. Acest diriginte de șantier, eu așa am fost informat, sesizat fiind de constructor asupra anomaliei, a dat răspunsul «Domne, cu mine nu discuți, mie îmi faci proiectul exact așa cum este el, altfel nu-ți decontez lucrările!». Și atunci, executantul, și el a greșit, că ar fi trebuit să vină la mine, de exemplu, să spună cu ce situație se confruntă. Dar executantul a spus că dacă asta vrea dirigintele de șantier, el așa face, a vrut să evidențieze cât de incompetent este dirigintele de șantier, după părerea mea. Numai că din acest joc între ei, noi am avut un prejudiciu de imagine. Executantul a reparat, a intervenit imediat, fără să primească vreun ban. Nu am pierdut nimic financiar”, a mai spus Robu.
Edilul-șef recunoaște că ceea ce s-a întâmplat pe șantierul din cartierul Freidorf a fost o tâmpenie și că era normal să se lase cu o demisie. Mai mult, primarul a dat puțin vina și pe vechea administrație, ținând să specifice că proiectul a fost întocmit pe vremea Administrației Ciuhandu.
Nicolae Robu este convins că în aproximativ două luni muncitorii vor pleca din zonă, iar timișorenii se vor bucura de un nou părculeț, cu șezlonguri și mobilier urban nou și cu o baltă cu nuferi și papură, urmând ca abia apoi să fie aduse lebedele promise.
În ceea ce privește dirigintele de șantier, edilul Timișoarei ne-a dezvăluit că oricum a vrut să-i facă plângere penală, dar nu din cauza acestei situații.
„A înștiințat primăria că el se retrage din funcția de diriginte de șantier. Eu am cerut să i se facă plângere penală acestui personaj, nu pentru asta, înainte de acest caz. Pentru ce? Pentru că pur și simplu, în fața mea, a pretins că plata diverselor lucrări trebuie făcută, nu după prețurile stabilite la licitație, nu după lege, ci, îl citez, după legea bunului simț. Că aduce el alte firme care operația X o fac cu atâta, operația Y cu atât, eu m-am mirat, cum poate fi diriginte de șantier un om capabil să spună asta într-o ședință publică, într-o ședință care era și înregistrată, evident. Dacă noi nu luăm măsuri împotriva acestor indivizi, li se urcă la cap și ne boicotează tot ce facem. E plin de boicotori și așa. Toată lumea trebuie să respecte legea, nu degeaba există acest slogan «Nimeni nu e mai presus de lege». Altfel, unde ajungem? Într-o junglă?”, a conchis Robu.
Articole pe aceeași temă:
Imaginile care creeaza panica, de la santierul Baltii Lamaita. Nu ramane asa, spun cei din primarie
Citiți principiile noastre de moderare aici!