Vă reamintim că 400 de persoane au decis soarta fântânii arteziene de pe Bega, în urma unui sondaj iniţiat de primarul Nicolae Robu pe pagina sa de Facebook. Mai exact, 402 utilizatori, reprezentând 70 la sută din votanţi au dat Like postării primarului, în timp ce 175 (30 la sută) au comentat negativ acest proiect, în aceeaşi postare. Unii dintre ei chiar au respectat indicaţiile primarului Timişoarei, şi au postat “Dislike, detest frumosul”, aşa cum le-a cerut edilul-şef celor care se opun acestei investiţii de 2 milioane de euro.
Pentru că Robu a fost acuzat că a şters unele comentarii, tion.ro a decis să iniţieze propriul sondaj cu privire la acest subiect. Mai mult, am încercat să nu influenţăm în niciun fel variantele de răspuns, iar acest lucru s-a văzut: în 48 de ore au votat 2098 de utilizatori unici, din care 1373 (65,44 la sută) s-au declarat împotriva acestui proiect, iar 650 (30,98 la sută), în favoarea construirii acestei fântâni. Alţi 75 de cititori tion.ro au răspuns că nu ştiu/nu îi interesează acest proiect.
Marţi dimineaţa, i-am prezentat primarului Nicolae Robu rezultatele acestui sondaj, care sunt diametral opuse celui iniţiat pe pagina sa de Facebook. Răspunsul său? Toate aceste sondaje sunt nule!
“Chiar vă închipuiţi că votează atâţia? Vreţi să vă demonstrez că fac un program şi vă trimit din două în două secunde un vot? Nu au nicio relevanţă! Nu e real, pentru că sunt programe de votare! Chiar dacă redacţia ar fi vrut… Nu e adevărat, sunt calculatorist! Există programe de votare care ştiu cum să păcălească sistemele neprofesionale, pentru că nu aveţi un sistem super securizat. Se intră şi pe site-urile unor autorităţi de înalt nivel de către hackeri, e un lucru cunoscut. Nici vorbă! Toate aceste sondaje sunt nule, pentru că se trişează la vot. Eu am renunţat la aceste sondaje – şi eu le făceam într-o vreme – pentru că vedeam – şi, dacă doreşte cel care vă gestionează site-ul, poate să vadă lucrul acesta imediat – analizând cum veneau voturile, vedeam că de la un moment dat se înmulţesc incredibil. Şi, făcând o analiză, am văzut că vin ritmic”, a declarat Robu la auzul rezultatului sondajului iniţiat de tion.ro
Mai mult, primarul a precizat că nu are încredere decât în sondajele de pe Facebook, deoarece toate celelalte sondaje pot fi măsluite.
„Nu a fost mobilizare… dar chiar vă închipuiţi că au votat 2000 de oameni? A votat un program, care a fost programat să dea 2000 de voturi. La toate sondajele la care există o anumită miză, se trişează prin instrumente informatice. Eu sunt calculatorist, aşa că nu o să mă convingeţi dumneavoastră, nici altcineva, că lucrurile stau altfel. Când un sondaj Facebook are avantajul că vezi, nu poţi vota decât de pe contul Facebook. Nu poţi altfel. Dacă eu aş mai face unul-două conturi… dar astea sunt cazuri rare, când oamenii îşi fac două conturi. Nu se produc alterări semnificative. De ce nu e bun sondajul Facebook? Care e hiba lui? El nu poate fi spart, aşa cum poate fi spart un astfel de sondaj. Şi au am făcut astfel de sondaje, repet. Făceam pentru partid. Nu mai facem, pentru că nu au niciun fel de relevanţă”, a mai spus Robu.
La final, primarul Timişoarei a concluzionat că, oricum, nu îl interesează rezultatele acestui sondaj, indiferent dacă a fost măsluit sau nu.
„Şi, oricum nu mă interesează, pentru că nu cei care votează au răspundere asupra oraşului! Să fie foarte clar! Nu cârcotaşii hotărăsc soarta Timişoarei!”
Portalul Timis Online a fost primul site de ştiri din Timişoara. În toţi cei 12 ani de existenţă a rămas cel mai citit site de ştiri din Timişoara şi judeţul Timiş, fiind pentru mulţi un reper al ştirilor nepartizane. Parte a companiei austriece Russmedia, care deţine ziare şi portaluri de ştiri în toate marile oraşe din vestul României, cât şi în Ungaria şi Austria, Timiş Online investeşte masiv în fiecare an în securitate.
Mai mult, potrivit Google Analytics, cel mai folosit şi mai sigur instrument de măsurare al audienţei din lume, articolul „400 de persoane au decis soarta fântânii cu lumini şi muzică pe Bega” a fost accesat, în cele 48 de ore, de 4220 de utilizatori unici, număr dublu faţă de cei care au şi votat. Timpul mediu petrecut de internauţi pe această pagină a fost de 3.14 minute. Având în vedere aceste cifre, dar şi declaraţiile primarului Robu, rezultă următoarea ipoteză: Cineva urăşte atât de mult proiectul fântânii arteziene de pe Bega încât a creat un program capabil nu numai să înşele sistemele de siguranţă ale unei companii media multinaţionale, ci şi ale gigantului Google, doar pentru a răspunde la sondajul iniţiat de noi. Mai mult programul respectiv a votat doar în jumătate din accesări şi a rămas apoi timp de peste trei minute pe pagina respectivă din motive… pe care doar primarul le poate şti.
Spuneţi-ne şi voi în comentarii, ce credeţi? A fost sondajul măsluit, aşa cum afirmă primarul, sau nu?
Citiți principiile noastre de moderare aici!