Robu anunţă din nou că va curge cu amenzi pentru proprietarii de clădiri istorice care nu le întreţin. Iar aici intră toată lumea, susţine edilul-şef al Timişoara, de la instituţii publice, până la magnaţi sau simpli cetăţeni.
„Fac un nou apel către proprietarii de clădiri – şi când spun asta mă refer la toate categoriile de proprietari, dacă vreţi, de la Academia Română începând, o citez şi pe ea întâmplător, ca să subliniez ce este de subliniat, instituţii ale oricărui minister al statului român şi continuând cu proprietăţile unor magnaţi sau cu proprietăţile unor oameni simpli – cine nu-şi întreţine proprietatea va fi amendat. Şi va fi amendat repetitiv, până când va înţelege că are obligaţia legală să-şi întreţină clădirile şi terenurile. Mai ales cu clădirile avem probleme. Imaginea oraşului este profund afectată negativ de starea precară a clădirilor. Nu este normal să se arate cu degetul înspre primărie pentru că multe clădiri private nu sunt reabilitate”, a declarat Nicolae Robu.
Ca să nu dea singură cu stângul în dreptul, având în vedere că şi Primăria Timişoara deţine mai multe clădiri în paragină, Robu anunţă că va demara un program de reabilitare a acestora, din fonduri europene, mai ales, dar şi din fonduri proprii.
„Noi suntem pregătiţi să reabilităm tot ce este în jurisdicţia primăriei, aşteptăm să se dea drumul programelor europene 2014-2020 din luna septembrie, pentru că era păcat să cheltuim bani proprii în mod excesiv – am cheltuit oricum, dar în mod excesiv -, când era de aşteptat ca pe noile programe să fie eligibile proiecte de reabilitare a clădirilor istorice publice. Şi veţi vedea că vom aplica cu proiecte în acest sens. Pe venituri proprii vom face cât de multe lucrări vom putea pentru alte clădiri, care nu vor face obiectul unor proiecte pe fonduri europene”, mai spune Robu.
Vă reamintim că primăria avea în vedere un proiect de ajutorare a proprietarilor de clădiri istorice care nu îşi permit să le reabiliteze, însă acesta a fost blocat de legislaţia din România, care nu permite ca municipalitatea să împrumute asociaţiile de proprietari cu bani.
Revenind la clădirile Primăriei Timişoara, poate cea mai cunoscută dintre acestea, aflată în stare avansată de degradare, este cea a Primăriei Vechi, din Piaţa Libertăţii. Primarul Timişoarei spune că aceasta va intra în reabilitare, însă s-a ferit să ofere un termen clar.
„Clădirea de pe Vasile Alecsandri, din centru, a Primăriei Vechi, va intra în reabilitare. Clădirea de pe Vasile Alecsandri va fi într-un proiect de supraetajare mai întâi, pentru a fi adusă la acelaşi regim de înălţime cu restul clădirilor de pe Alecsandri, şi desigur se va face şi consolidarea de rigoare şi reabilitarea complexă şi completă a clădirii. Deci nu ne scutim nici pe noi, primăria, de obligaţia de a face. Este o obligaţie pentru toată lumea”, a concluzionat Robu.
Edilul nu a oferit detalii nici cu privire la amenzi şi când vor începe acestea să fie acordate asociaţiilor de proprietari aflate în situaţia descrisă mai sus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!