Chiriașii ANL mai așteaptă până când să dea primăria în judecată, deși au anunțat că se duc în instanță, pentru că reprezentanții primăriei ar fi mărit ilegal chiriile. Practic, oamenii ar avea suspiciuni că oficialii de pe C.D. Loga le-ar fi calculat greșit chiriile. Robu a cerut anchetă!
Edilul-șef a anunțat marți că în maximum trei luni blocurile vor fi aduse în legalitate și că oamenii își vor putea cumpăra apartamentele în care locuiesc încă din 2009.
„Le-am promis că în două sau maximum trei luni se vor finaliza toate aceste demersuri birocratice și se va putea trece la vânzarea locuințelor. Urmăresc personal și sunt în derulare activitățile birocratice. Le-am promis că cer o analiză cu privire la modul în care s-au calculat chiriile. Există suspiciunea că a fost o eroare de procedură în calcularea chiriilor și că aceste chirii ar fi trebuit să fie mai mici. După cât am fost informat, mai degrabă s-a greșit decât nu s-a greșit. Legea instituie și algoritmul după care se calculează chiria, deci nu e la latitudinea consiliului local sau a aparatului executiv al primăriei. Dar este o ambiguitate: valoarea de inventar a imobilului trebuie împărțită la suprafața utilă a apartamentelor sau la suprafața desfășurată, mai puțin casa scării. La PMT împărțirea s-ar fi făcut la suprafața utilă, cred că mai degrabă s-ar fi făcut la cea desfășurată, dar vom vedea. Prin țară s-au găsit situații diverse, orașe unde chiriile nesubvenționate sunt sensibil mai mici decât la Timișoara. Explicația aceasta ar fi, dar s-au găsit și orașe în care chiriile sunt chiar mai mari decât la Timișoara și nu se explică”, a explicat, marți, primarul Timișoarei.
Robu spune că în primărie nu mai lucrează oamenii care au mărit chiriile chiriașilor ANL odată ce aceștia au împlinit 35 de ani, așa cum prevede legea.
„ Oamenii s-au schimbat între timp, nu mai sunt cei care au făcut asta pe vremuri. Toate aceste lucruri nu s-au făcut sub mandatul meu. Am aflat pentru prima dată de această problemă, că unii consideră că nu s-a făcut corect calculul. Nici nu intră în discuție vreun interes al primăriei să nu vândă acele locuințe, pentru a face venituri din chiriile respective, nici vorbă de așa ceva. Pur și simplu au fost acele încurcături. Suspiciunile sunt ale chiriașilor. Chiriile sunt mărite periodic, datorită unor indexări, unor ajustări, deci n-au fost mărite prin decizii locale. În plan local trebuie să aplici un algoritm. Se mai poate ca în plan local să nu se țină seamă de deprecierea în timp a obiectului de inventar respectiv”, a mai spus Nicolae Robu.
Odată ce ancheta cerută de primar va avea o concluzie, conducerea primăriei va stabili dacă chiriașii își vor primi o parte din bani înapoi.
„Dacă se constată că au fost greșit calculate, trebuie să primească banii înapoi, fără proces. Eu consider că această problemă poate fi calculată administrativ, stornându-se facturile greșite și făcându-se altele corecte”, a conchis Robu, anunțând că nu trebuie să se meargă neapărat în instanță pentru asta.
Blocurile B8-B12 au fost finalizate în 2009, atunci când tinerii le-au primit de la primărie. Până în 2014 chiriile au fost modice, dar atunci s-au împlinit cei cinci ani de când chiriașii puteau să și le cumpere. Nu s-a întâmplat asta, pentru că s-a descoperit că blocurile au fost ridicate fără autorizație de construcție. Însă Primăria Timișoara a mărit chiria, fără bază legală, acuză chiriașii. Înainte să împlinească 35 de ani oamenii au plătit cam 57 de lei, lunar, pentru un apartament cu două camere, așa cum spune legea, iar chiriile au fost crescute la 652 de lei, lunar, pentru un apartament cu două camere. Pentru un apartament cu o cameră chiria este de 530 de lei, lunar.
Alte articole pe aceeași temă:
Protest-petrecere la Timisoara: chiriasii ANL si-au cerut drepturile in fata blocurilor neintabulate
Citiți principiile noastre de moderare aici!