În opinia reprezentanţilor primăriei, organizarea cursurilor în două schimburi, unul de dimineaţă şi unul de după-amiază, influenţează negativ performanţele şcolare ale elevilor. De aceea, un deziderat al actualei administraţii este ca în toate şcolile timişorene să se desfăşoare cursuri doar de dimineaţă. Principalul obstacol în atingerea acestui obiectiv a constituit-o însă lipsa de spaţiu cu care se confruntă unele dintre unităţile de învăţământ.
Viceprimarul Dan Diaconu spune că începând din acest an şcolar unele şcoli vor putea funcţiona în acest regim, iar pentru restul situaţia va fi rezolvată în cursul anului 2014. Astfel, pentru Liceul Nikolaus Lenau, în momentul de faţă se amenajează zece clase suplimentare în spaţiul din internatul de pe Nemoianu nr. 5, clase care acoperă complet necesarul pentru învăţământul de dimineaţă, anunţă autorităţile locale; Colegiul Bănăţean va beneficia de spaţii suplimentare în căminul Colegiului Tehnic de Vest, iar Şcoala Generală nr. 16 va beneficia de spaţii suplimentare de învăţământ în cadrul Colegiului Ferdinand I pentru acoperirea completă a necesarului.
O investiţie importantă care urmează să fie demarată vizează reabilitarea clădirii Liceului Grigore Moisil de pe strada Gheorghe Doja, din zona Pieţei Bălcescu.
„Vom avea un număr suplimentar de 19 săli de clasă, pe lângă o sală de calculatoare, o sală de sport, o sală de servire a mesei, cabinet medical, grupri sanitare; practic această lucrare va acoperi total nevoia de spaţiu a Liceului Grigore Moisil, astfel încât procesul educaţional să se desfăşoare într-un singur schimb. Lucrările se vor face cu bani de la bugetul local, 2,8 milioane de lei este valoarea estimată, urmează licitaţia. Această şcoală este părăsită în momentul de faţă. A fost, timp de ani de zile, locul preferat de cazare al oamenilor străzii. Este fosta şcoală generală 22, clasele I-IV, se află într-adevăr într-o stare avansată de degradare. Atunci când era funcţională încălzirea se făcea cu sobe de teracotă. Este şi un imobil istoric”, a anunţat, marţi, viceprimarul Dan Diaconu.
Edilul este convins că până în anul 2014 problema spaţiilor va fi rezolvată, astfel încât elevii să poată învăţa doar de dimineaţă.
„Ne-am propus ca până în anul 2014 să finalizăm procesul prin care nicio şcoală nu va mai avea proces educaţional în două schimburi. Ne dorim ca toate cursurile să se desfăşoare de dimineaţă şi, ca atare, facem investiţii sau reparaţii majore în obiective educaţionale care ţin de patrimoniul municipiului Timişoara, fie că e vorba de Liceul Lenau, unde reamenajăm zece clase în internat, fie că e vorba de lucrarea majoră de pe Gheorghe Doja a Liceului Grigore Moisil, o lucrare de 2,8 milioane de lei plus TVA ca estimare, care urmează să intre în licitaţie şi care înseamnă mansardarea şi reabilitarea unui întreg corp de clădire. Pentru Moisil estimăm ca în primăvara anului viitor să finalizăm aceste lucrări. Începând din toamnă se vor putea programa cursurile de dimineaţă cu siguranţă pentru Liceul Lenau, Şcoala Generală 16, într-un procent foarte mare chiar pentru Colegiul Bănăţean şi începând de anul viitor la multe alte şcoli”, a adăugat Diaconu.
Reprezentanţii municipalităţii caută încă soluţii pentru Colegiul C.D. Loga şi Liceul Pedagogic Carmen Sylva.
„La Liceul Pedagogic Carmen Sylva şi la Liceul Loga sunt probleme puţin mai dificil de rezolvat, căutăm soluţii la ambele licee. Sunt licee care funcţionează în clădiri istorice şi nu în imediata apropiere a unor spaţii pe care să le avem în momentul de faţă la dispoziţie. Există unele planuri, pentru Loga de exemplu, de reamenajare la subsol a unor clase, urmează să vedem dacă putem să punem în practică acest lucru, dacă nu, până la urmă există şi varianta de a construi noi clase. Noi intenţionăm să ne ţinem de obiectivul pe care ni l-am propus”, a concluzionat viceprimarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!