Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat în primăvara acestui an că în centrul istoric al oraşului vor apărea şapte noi statui în cadrul proiectului de reabilitare şi că aşteaptă sugestii din partea locuitorilor urbei.
Ulterior, oficialii municipalităţii au prezentat şi câteva idei venite din partea timişorenilor: Florimund Mercy, Eugeniu de Savoya, I.L. Caragiale, Vasile Alecsandri, A.P. Cehov, Goethe, Alexandru Ioan Cuza, Johnny Weissmuller, un tânăr citind sau ţinând un laptop în mână, soldaţi, s-a mai vorbit despre Jeanette von Greth, prima iubire a lui Beethoven, etc.
În total, afirma în luna martie primarul Nicolae Robu, ar urma să fie şapte noi obiecte de artă urbană în Cetate, amplasate unul în Piaţa Libertăţii, unul pe strada Florimund Mercy, două pe strada Eugeniu de Savoya, două pe Vasile Alecsandri şi unul pe Enrico Carusso.
Ulterior autorităţile locale nu au mai anunţat nimic despre selecţie. Vineri, primarul a anunţat în schimb că statuile urmează să sosească şi că vor cinci la număr, negând chiar faptul că a vorbit despre şapte în primăvară. Nu a putut oferi prea multe detalii despre noile obiecte de artă urbană, afirmând doar că o statuie o va înfăţişa pe Eva. Nu se ştie încă în ce ipostază…
„O să înceapă să vină şi statuile, alături de mobilierul stradal. Statuile sunt alese de către proiectanţi, de colectivul condus de către dl arhitect Sturdza (n.r. – Șerban Strudza). Sunt statui făcute de artişti celebri. Sunt cinci… Sunt o varietate de statui care îmbină şi modernismul şi trimiteri la începuturile lumii, o statuie o va reprezenta pe Eva. Ce opere de artă se pun decid specialiştii, nu vă pot spune acum detalii”, a afirmat Robu.
Edilul nu a putut spune nici în ce măsură s-a ţinut cont de părerile timişorenilor în alegerea statuilor.
„A fost un sondaj făcut pe site-ul primăriei, nu primarul hotărăşte nici dacă sunt cinci, nici dacă sunt şapte, vă rog să înţelegeţi lucrul acesta. S-a luat în considerare şi sondajul, dar în măsura în care au vrut specialiştii să ţină cont de el. Specialistul numărul unu, liderul colectivului de arhitecţi, este dl Sturdza, care a fost, până nu demult, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (…) Eu îl recunosc ca specialist şi consider că, în momentul în care dânsul, cu colectivul pe care îl conduce, a câştigat licitaţia pentru proiectul de reabilitare a centrului istoric, trebuie să aibă dreptul la decizie în privinţa asta. Dânsul decide. Şi eu am avut anumite observaţii, dar decizia îi aparţine dânsului”, a adăugat primarul, care a refuzat să mai discute subiectul pentru că nu era în temă.
Oricum, a afirmat că statuile ar urma să fie amplasate în centru în intervalul de circa 2 luni şi jumătate în care trebuie finalizat proiectul.
Oficialii municipalităţii speră ca până la sfârşitul lunii octombrie, începutul lui noiembrie, să se termine parţial cu şantierul în Piaţa Unirii, va mai rămâne partea centrală – partea de alei, spaţii verzi, mobilier urban.
Robu a anunţat că a mai venit un transport de piatră din Italia pentru strada Mercy şi că lucrările se vor finaliza şi acolo în curând, urmând să mai sosească încă un transport sau două.
Reprezentanţii primăriei spun însă că nu mai au emoţii cu aprovizionarea, pentru că, pentru ce a mai rămas de pavat, se va folosi piatră din carierele româneşti.
Alte articole pe aceeași temă:
Apar noi statui in centrul istoric al Timisoarei. Ce monument ati prefera?
I.L. Caragiale, Tarzan, soldati sau tineri citind – idei pentru noile statui din centrul Timisoarei
Citiți principiile noastre de moderare aici!