În bugetul pe anul în curs sunt prevăzuţi bani, 150.000 de lei, pentru studiul de fezabilitate privind fântâna arteziană de pe Bega, un vis mai vechi al primarului Timişoarei.
Robu a explicat că în prezent se analizează două variante de montare a ţâşnitoarelor, astfel încât să nu fie afectată navigabilitatea canalului Bega.
„Pentru sistemul de spectacole de muzică, apă și lumină de pe Bega sunt în analiză acum, pentru a face obiectul specificațiilor pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, două variante. Vreau să precizez din start că ambele variante nu vor afecta navigabilitatea Begăi. Nici nu s-a pus problema vreodată să facem ceva pe Bega care să împieteze asupra navigației. Într-una dintre variante, țâșnitorile de apă sunt pe fundul canalului și se ridică telescopic atunci când are loc spectacolul, apoi se retrag. În cealaltă variantă, țâșnitorile sunt pe niște pontoane plutitoare, mobile, care în timpul spectacolului sunt duse la mijlocul canalului, iar când spectacolul este gata sunt retrase la mal. Ele sunt mai înguste decât pontoanele pe care le avem și la ora actuală, fixe, pe Bega. Drept urmare, nu vor influența sub nicio formă navigabilitatea”, a afirmat edilul.
Robu spune că, odată predate documentaţiile necesare în vederea demarării investiţiei, va fi lansată licitaţia pentru execuţie şi, în câteva luni, timişorenii ar putea admira noua fântână.
„După ce se termină analiza aceasta tehnică pentru generarea specificațiilor pentru studiul tehnic, imediat se va da drumul la licitație pentru contractarea proiectantului care să elaboreze studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. De îndată ce vom avea documentele acestea predate, vom organiza licitația pentru execuție. Execuția nu ia mult timp, în câteva luni poate fi efectuată. Amplasamentul este considerat foarte bun acolo, la Flora. Şi marele avantaj ar fi următorul: am anima Parcul Catedralei, desigur, scăpat de ciori. Lumea ar veni la spectacol, ar face o plimbare prin parc, ar ajunge în zona pietonală…”, a mai explicat primarul.
Pentru început va fi realizată doar fântâna cu jocuri de lumini şi muzică, nu şi tribuna de unde să poată fi admirat spectacolul, o idee a city-managerului Sorin Drăgoi. În plus, se ia în calcul şi montarea unui ecran de mari dimensiuni, pe peliculă de apă, în zonă, dar asta tot într-o etapă viitoare, spune Robu.
Edilul nu a ascuns faptul că a purtat deja discuţii cu reprezentanţii unor firme care se ocupă de astfel de fântâni şi că o primă estimare de preţ ar fi undeva la 2 milioane de euro.
„Au fost două firme, cele mai puternice din Europa, una din Spania, una din Germania, care s-au arătat interesate, pentru că pe site-ul primăriei există acel clip în regim de simulare pe care eu l-am făcut. Fiind descoperit de reprezentanții firmelor, ei s-au prezentat la noi și ne-au prezentat simulări făcute de ei cu dispozitive pe care le au în fabricație și iese ceva foarte apropiat de ceea ce am simulat noi doar aşa, pur teoretic. Probabil vreo 2 milioane de euro va fi, nu avem acum decât un preţ aşa aproximativ, care rezultă din discuţii. Studiul de fezabilitate va fi cel care ne va duce spre un preţ mai aproape de realitate, iar în final preţul se va stabili de fapt prin licitaţie. Acum sunt estimări. Facem, 2 milioane nu reprezintă o sumă…”, a conchis Robu.
Cât despre simularea pe care a prezentat-o, primarul a explicat că aceea a fost creaţia sa artistică, filmul fiind realizat împreună cu un fost student.
„Nu ne-am inspirat de niciunde, din mintea noastră. După ideile mele, el a lucrat pe calculator. I-am spus cum vreau să vină apa, corelat cu muzica…”, a mărturisit edilul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!