Din Nota de Fundamentare, publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, vedem că realizarea Institutului Oncologic din Timişoara costă aproape 115 milioane de euro. Institutul Oncologic va avea 476 de paturi. Acesta va fi construit pe o suprafaţă de 9.000 mp, iar durata de realizare a unităţii medicale este de trei ani. Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, şi, în completare, din alte surse legal constituite, conform programului de investiţii publice aprobate potrivit legii, conform actelor oficiale. Nu se spune însă niciunde când va începe construcţia acestui institut atât de dorit de către timişoreni, şi nu numai. Fiind unul regional, institutul va deservi tot vestul ţării.
Demersurile pentru un institut oncologic au demarat în urmă cu șase ani. Prin Hotărârea de Guvern nr. 1521 din 2 decembrie 2009, modificată cu HG nr. 1249 din 8 decembrie 2010 a fost înfiinţat Institutul Regional de Oncologie Timişoara, care urma să funcţioneze într-o clădire proiectată iniţial ca Spital Municipal. Acum, în 2015, realizarea investiției la Timişoara va permite “și corectarea dezechilibrului existent faţă de alte zone ale țării unde există institute oncologice cu funcțiuni de cercetare, tratament, activitate didactică și coordonare metodologică” – după cum scrie în Nota de Fundamentare.
Cancerul reprezintă a doua principală cauză de mortalitate (19,4%), după bolile cardiovasculare. Judetul Timiş este unul dintre judeţele cu cea mai mare rată a afectiunilor oncologice din România (sunt peste 15.000 persoane cu cancer în evidenţă), Timişoara fiind însă mult în urma altor centre universitare din punct de vedere al tratamentului în cancer, în Bucureşti Cluj şi Iaşi existând institute de oncologie cu peste 400 paturi/unitate, cu dotări şi fonduri mult superioare celor alocate pentru Timişoara. Astfel, în ultimii ani, numărul cazurilor nou apărute este cu aproximativ 35% mai mare decât în anii anteriori (3453 cazuri noi de cancer în 2014, comparativ cu 2190 în 2008), iar mortalitatea din această cauză a crescut în aceşti ani cu peste 15% (1913 decese în 2014, comparativ cu 1602 in 2008).
În Timişoara există trei clinici implicate în tratamentul cancerului, dar care sunt grevate de o serie de probleme: – existenţa unor clădiri vechi de peste 100 ani (clădirea în care se află radioterapia); infrastructura medicală deficitară (clădiri construite cu altă destinaţie- cazărmi militare, sanatorii); saloane mari (6-12 paturi/salon), cu grupuri sanitare comune; număr insuficient de paturi (80 chimioterapie, 120 radioterapie, 70 chirurgie oncologică, 75 oncohematologie pediatrică, 18 transplant); clădiri de specialitate situate la mari distanţe unele de celelalte, fiind foarte greu de realizat un consult interdisciplinar; clădiri revendicate în instanţă, fiind necesară mutarea respectivelor secţii în cel mai scurt timp posibil.
Locul viitorului institut de oncologie este locul fostului “măreţ” proiect de spital municipal, de care s-a ales praful. Construcţia existentă pe amplasament a fost începută în anul 1994, cu destinaţia de spital clinic municipal. În prezent este nefinalizată, iar compartimentările realizate nu mai corespund cu actuala destinaţie a clădirii şi nici nu respectă cerinţele normativelor în vigoare.
“Construcţia existentă, situată în Timişoara, Calea Torontalului, km.5, cuprinde un număr de patru clădiri compacte, organizate cu funcţiunile de bază pentru spaţii medicale specifice, cu regimuri de înălţime S+P+2E, S+P+4E, S+P+5E. Studiul de fezabilitate are ca obiect realizarea Institutului Regional de Oncologie Timişoara prin transformarea unei clădiri existente, începută în anul 1994 şi nefinalizată, prin extinderea construcţiei, avându-se în vedere directivele europene şi reglementările în domeniul sănătăţii publice. Expertiza tehnică de construcţie efectuată pentru evaluarea structurii de rezistenţă a clădirilor existente pe amplasament a stabilit că structura în ansamblu îndeplineşte toate condiţiile de rezistenţă şi stabilitate impuse de standardele în vigoare. Institutul va fi compus dintr-un volum principal, dezvoltat pe construcţia existentă şi un volum secundar, realizat pe fundaţiile existente”, scrie în Nota de Fundamentare a viitorului institut oncologic.
Rămâne de văzut în ce măsură își va respecta Guvernul promisiunile în privința insitutului, de data aceasta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!