Reprezentanţii Primăriei Timişoara au luat decizia de a pune lacătul pe terenul de skate din Parcul Central în anul 2008, oficialii municipalităţii motivând la vremea respectivă că echipamentele de acolo sunt vechi, că nu mai prezintă siguranţă pentru împătimiţii sporturilor extreme şi că nu îşi pot asuma riscul producerii unor accidente. Fosta administraţie a oraşului a promis, încă de atunci, un nou parc de skate. Prin 2009 s-a prezentat şi o nouă locaţie unde ar fi urmat să se desfăşoare pasionaţii de skate, rollerii, bikerii şi cei care iubesc căţărările, un teren situat undeva în spatele pieţei agroalimentare din Calea Girocului, dar proiectul nu s-a mai materializat fiind invocată în principal lipsa fondurilor. Şi iată-ne… în 2013, cu o nouă administraţie care le promite tinerilor că vor avea în sfârşit un skatepark.
Dacă iniţial în proiectul de buget pe anul în curs erau prevăzuţi bani doar pentru elaborarea documentaţiilor tehnice necesare în vederea realizării unei piste de skateboarding, circa 130.000 de lei pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, la votarea bugetului s-a aprobat şi alocarea unei sume pentru execuţie – 500.000 de lei (aproximativ 114.000 de euro).
Reprezentanţii primăriei caută în prezent un spaţiu adecvat pentru amenajarea unui teren de skate. „Singura locaţie despre care s-a discutat până în momentul de faţă este fosta locaţie a parcului de skate din Parcul Central, însă nu se exclud alte eventuale posibilităţi în măsura în care există terenuri libere ale Primăriei Timişoara care să fie mai generoase din punct de vedere al suprafeţei şi ca atare şi din punct de vedere al echipamentelor care se pot monta acolo. Skatepark-ul a fost o cerinţă foarte clară a multor timişoreni de-a lungul anului trecut şi a fost şi o promisiune mai mult sau mai puţin electorală de care dorim să ne ţinem. Avem o mare problemă din punct de vedere al posibilităţilor de petrecere a timpului în aer liber pentru o categorie importantă de vârstă, cea a adolescenţilor, şi care nu se regăsesc în spaţiile de joacă existente în momentul de faţă în Timişoara şi nici în alte forme de petrecere a timpului în aer liber”, spune viceprimarul Dan Diaconu.
Edilul consideră că Parcul Central ar fi o locaţie potrivită din punct de vedere al accesului, dar vor fi analizate şi alte variante.
„Nu ştiu foarte multe despre istoria fostului parc de skate, cred că a fost o sponsorizare privată la vremea respectivă, nu ştiu dacă s-a renunţat la locaţie prin simplul fapt că nu s-a mai investit în ea sau n-a fost considerată a fi una atractivă. Din ce-mi aduc eu aminte la momentul în care funcţiona era destul de plină. Este una dintre locaţiile pe care le avem în vedere şi din punct de vedere al accesului uşor, fiind o locaţie centrală, dar nu este o suprafaţă foarte generoasă. Sunt mai multe terenuri care există şi care s-ar putea folosi pentru un astfel de proiect, inclusiv în zona Parcului Pădurice (n.r. – din zona Soarelui), şi acolo se poate discuta despre aşa ceva, însă suntem la stadiul în care verificăm mai multe terenuri care s-ar preta pentru o astfel de activitate”, a adăugat Diaconu.
Rămâne de văzut cât de repede se vor mişca autorităţile locale şi dacă vor începe măcar lucrările la mult-aşteptatul skatepark în cursul acestui an.
Skate park in Parcul George Enescu din Lugoj
Citiți principiile noastre de moderare aici!