Un ordin al ministerului interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studii la calcularea unor note deoarece au constatat că există diferenţe mari între licee. Autonomia universitară este cea care permite universităţilor să ia decizia în privinţa admiterii, fie că este vorba despre licenţe, fie că este vorba de masterat sau de doctorat.
Admiterea la facultate poate fi făcută, fie prin examene scrise, prin probe orale, fie pe baza mediilor de la bacalaureat. La Universitatea Politehnica din Timişoara admiterea se va face atât prin examinare, în cazul facultăţilor unde se facea acest lucru şi până acum, cât şi ţinând cont de notele obţinute la bacalaureat. „Noi am luat decizia la acele secţii la care va fi doar media de la bacalaureat să introducem şi media notei de matematică sau fizică de bacalaureat. Deci va fi o formulă care ţine cont de media de la bacalaureat plus nota de matematică sau fizică. Ne încurcă pentru că părem puţin neserioşi. Noi am stabilit o regulă, am respectat legislaţia care spune să anunţăm cu şase luni înainte. La acele specializări la care nu dăm examen ci doar concurs de dosare noi am dat o formulă, acum dăm o altă formulă. Restul nu ne încurcă ca şi procedură cu nimic”, ne-a spus rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Viorel Şerban.
La Universitatea de Vest din Timişoara admitere sa va face în funcţie de nota finală de la bacaluareat şi nota obţinută la o anumită disciplină, ponderea fiind stabilită de fiecare facultate în parte. „Această nouă metodă nu va avea niciun efect asupra numărului de candidaţi. Capacitatea de selecţie va fi aceaaşi. Poate acest lucru îi va motiva pe studenţii care vin la facultate să înveţe mai mult”, ne-a spus rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!