Un cetăţean din zona Cerna ne-a sesizat faptul că, de câteva săptămâni încoace, de la fabrica de detergenţi din zonă iese un fum alb şi dens noaptea, de la miezul nopții până spre dimineaţă, după cum se poate vedea şi din imaginile care ne-au fost trimise. Oamenii se întreabă dacă ar trebui să fie îngrijorați pentru sănătatea lor. „Pozele sunt făcute la întrepinderea de detergenţi, actuala Procter & Gamble, de unde iese un fum alb noaptea. Nu ştiu ce este, dacă este poluant sau nu. Autorităţile ar trebui să facă măsurători pentru a se afla dacă este nociv sau nu. Eu locuiesc în apropiere. Miros, într-adevăr, nu se mai simte, pe vremuri erau clăbuci, spumă pe jos…”, povesteşte cetăţeanul care ne-a sesizat cu privire la această situaţie.
Primarul Nicolae Robu spune însă că s-au făcut măsurători, din care nu rezultă că ar fi o unitate poluatoare.
„S-au făcut măsurători peste tot. Eu am fost personal în vizită la Procter & Gamble, am parcurs fabrica în totalitate, fiecare unitate de producție, am văzut procesul tehnologic, am văzut și ce mirosuri se degajă, mi s-au prezentat date, nu rezultă că ar fi o unitate poluatoare. De altfel, mirosul pe care l-am simțit în cartier nu era mirosul din fabrică, atunci când am vizitat fabrica cel puțin. Nu știu, nu a fost identificat până în momentul de față producătorul acelui miros neplăcut, dar este îmbucurător că de multă vreme deja nu l-am mai simțit deloc”, a declarat, vineri, edilul.
La fel, reprezentanţii Gărzii de Mediu susțin că fabrica de detergenţi este sub supraveghere şi că nu sunt probleme, iar dacă este fum ar putea fi din altă parte.
Cât despre numeroasele petiţii şi plângeri venite de-a lungul anilor de la locuitorii din zona UMT şi Calea Lipovei legate de mirosul care se degajă de la fabrica de anvelope, oficialii municipalităţii spun că şi în acest caz s-au făcut măsurători şi că nu sunt depăşiţi parametrii legali în ceea ce priveşte factorii poluatori.
„Acolo mirosul încă există, chiar dacă s-a făcut o investiție de 2 milioane, 2,5 milioane de euro într-o instalație care să ducă fumul care se degajă la mare înălțime. Mirosul persistă, dar toate măsurătorile arată că parametrii care fac obiectul restricțiilor în Uniunea Europeană sunt între limite și într-o astfel de situație nu poți să iei măsuri, trebuie să te încadrezi în limitele legii. Nu avem niciun suport legal în astfel de condiții. Pe de altă parte, eu îi înțeleg pe cetățeni că au un disconfort să simtă un miros neplăcut, dar mirosul e produs de substanțe pe care nu le detectezi la măsurătoare ca fiind ieșite din anumite limite, aici este aspectul delicat”, a adăugat primarul Nicolae Robu.
Edilul consideră că fosta administraţie Ciuhandu a greşit atunci când a fost de acord ca respectiva investiţie să fie dezvoltată în acea zonă a oraşului. Concluzia autorităţilor locale este că… acum nu se mai poate face nimic.
„Eu cred că s-a greșit inițial, atunci când s-a dat aprobare ca o fabrică cu un asemenea profil să fie făcută într-o zonă rezidenţială. Acum nu poţi să vii şi să-i iei autorizaţia de funcţionare aşa pur şi simplu, când nu ai niciun suport legal – că pierzi în instanţă, în mod clar – unui investitor care chiar a investit mult acolo. Eu, dacă aş fi fost factor decizional la vremea când concernul Continental şi-a manifestat interesul pentru o investiţie în Timişoara aş fi propus o altă locaţie şi nicidecum aceea”, a conchis Robu.
De altfel, compania germană colaborează foarte bine şi cu actuala administraţie a oraşului, implicându-se în diverse proiecte, cum ar fi dotarea cu mobilier a străzii Mărăşeşti după ce aceasta a fost transformată în spaţiu pietonal sau amenajarea patinoarului din zona Pieţei 700.
Poluarea din Timisoara depaseste din nou normele admise de Comisia Europeana
Citiți principiile noastre de moderare aici!